Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ECONOMIE

  BNM: Сreșterea prețurilor s-a diminuat, dar nu vedem scădere de prețuri

  Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a declarat că creșterea prețurilor s-a diminuat, deși nu vedem scădere de prețuri.

  Prezentând decizia de politică monetară a băncii centrale, Armașu a prognozat o inflație de 13,7% pentru anul 2023 și speră că „greutățile pe care le întâmpină cetățenii curând se vor atenua”.

  Totodată, guvernatorul indică asupra unor riscuri inflaționiste.

  „Există riscuri, privind perspectiva inflației pe termen scurt și mediu: recesiunea economică și geopolitică din regiune, agravarea condițiilor economice mondiale și temperarea cererii mondiale, prețurile de import la resursele energetice și la produsele alimentare”, a avertizat Armașu.

  În opinia sa, un alt risc este cel asociat finanțării externe, care induce „creșterea lichidităților excesive în sistemul bancar cu repercusiuni asupra cererii agregate și asupra dinamicii cursului de schimb a monedei naționale de natură să genereze presiuni inflaționiste suplimentare”.

  Amintim că Republica Moldova a încheiat anul 2022 cu o inflație de 30,24%, ceea ce reprezintă o cifră record pentru țară în ultimele două decenii. Cel mai mult s-au scumpit serviciile prestate populației, produsele alimentare, dar și cele nealimentare.

  Pe acest fundal, caracterizat totodată prin aprofundarea declinului economic, băncile comerciale din Moldova în 2022 au obținut un profit record de circa 3,66 miliarde de lei, cu 60 la sută mai mult față de anul precedent.

  youtube

  Facebook

  LUMEA

  Fostul ministru cipriot de externe Nikos Christodoulides, sprijinit de formaţiuni conservatoare de dreapta sau de centru-dreapta, a câştigat duminică al doilea tur al alegerilor...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Expertul economic Veaceslav Ioniță este convins că guvernul va schimba legislația pentru a nu executa prevederile legislative de indexare a pensiilor cu 30%. „Nu...

  ECONOMIE

  Banca Națională a Moldovei (BNM) marchează astăzi Ziua monedei naționale cu o serie de evenimente de educație financiară. Unul dintre acestea a fost preconizat...

  ECONOMIE

  În trimestrul trei al anului curent, rata anuală a inflației a continuat traiectoria ascendentă din perioadele precedente. Totuși, a fost ușor inferioară valorii anticipate...

  Copyright © 2021