Avocatul Poporului cere Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) examinarea oportunității de revizuire sau abrogare a deciziei de suspendare a licenței celor șase posturi TV.
Ombudsmanul consideră că decizia CSE restrânge exerciţiul drepturilor fundamentale la libertatea exprimării și a dreptului la proprietate, în contextul în care nu va fi demonstrat echilibru sau proporţionalitate între restrângerea acestor drepturi şi scopul urmărit.
„Prin adoptarea măsurilor respective autoritățile au depășit limita de asigurare a condiției respectării ingerinței minime în asigurarea unui echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și asigurarea securității informaționale”, constată Avocatul Poporului.
De asemenea, în opinia sa, arogarea acestor competențe de către CSE în locul instanței de judecată, încalcă principiul separaţiei şi colaborării puterilor în stat garantat de Constituție.
„Luarea acestei decizii prin intermediul CSE ar putea crea un precedent juridic periculos pentru Republica Moldova, ceea ce este necesar de a fi evitat”, se arată în opinia Avocatului Poporului.
Ombudsmanul Ceslav Panico a inițiat un proces de documentare a argumentelor și necesităților care au stat la baza emiterii unei astfel de Dispoziții, și a expediat un demers către CSE și Consiliul Audiovizualului.
