Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului: Nu avem o bază de date unică despre numărul copiilor străzii

  Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, Maia Bănărescu, a anunțat că în Moldova nu există o bază de date unică privind numărul copiilor care duc un mod de viață stradal, arătându-se sceptică privind statisticele oficiale existente.

  „Eu sunt sceptică să cred în statisticile care noi le avem, deoarece nu avem o bază de date unică, care ar ține informații despre numărul copiilor care duc un mod de viță stradal. Ei apar în statistici atunci când fie apar în atenția organelor de poliție, fie că de sine stătător vin la centrul de asistență stradală pentru un respiro”, a comunicat Bănărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

  Ea a mai menționat că actualmente Ministerul Muncii și Protecției Sociale dezvoltă această evidență electronică.

  „Sperăm că va fi și o bază de date pentru copii. Neavând date statistice, nu putem elabora acele politici bazate pe interesul copilului și centrate pe copil”, a remarcat Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.

  Cu referire la ultimele date primite de la Inspectoratul Național de Securitate Publică, Maia Bănărescu a comunicat că, în primele două luni ale anului curent, au fost 95 de copii ale străzii nou înregistrați. Dintre acești copii, 41 sunt copii care au abandonat repetat locul de domiciliu – familia sau centrul de plasament.

  „Cifrele demonstrează că pleacă și din familii care au o situație materială destul de bună – 21 de copii sunt din familii asigurate material”, a precizat Bănărescu. Cei mai mulți copii au vârsta de 14-16 ani. La momentul actual, nu s-a stabilit locuri aflării la 12 copii.

  „Efortul statului nu este semnificativ ca să îmbunătățească situația copiilor care duc un mod de viață stradal. În continuare avem copii în stradă, și cei mai mulți copii sunt în municipiul Chișinău. Datele statistice nu ne vorbesc despre alte locații decât Chișinău”, a mai spus Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului, adăugând că toate eforturile statului și ale comunității întregi trebuie să fie focusate pentru a acorda copilului acea asistență de care copilul are nevoie.

  privesc.eu

  SOCIAL

  A fost lansat concursul pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului. Asta deoarece mandatul Maiei Bănărescu în această funcție...

  POLITICA

  Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, evită să comenteze implicarea copiilor în campania electorală a PAS, informează Telegraph.md

  Copyright © 2021