Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Avocații reacționează

  Grevă japoneză în rândul avocaților din Republica Moldova, Consiliul Uniunii Avocaților cere Parlamentului să retragă amendamentul propus de către președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Olesea Stamate, la proiectul de Lege cu privire la avocatură. Amendamentul presupune că avocatul va putea fi reținut, supus aducerii silite, arestat și percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului.

  Breasla apărătorilor critică dur amendamentul și spun că acesta atentează la independența lor în exercitarea meseriei.

  Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților din Republica

  „În opinia mea, acest amendament atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei de avocat, reduce esențial independența exercitării profesiei de avocat și implicit, contribuie la diminuarea calității actului justiției”

  Chiar și așa însă, președinte Consiliului Avocaților menționeză că argumentarea amendamentului este umilitoare și josnică. De cealaltă parte, însă Olesea Stamate spune că amendamentul este mai mult decât binevenit, or, alte practici internaționale la fel demonstrează acest lucru.

  Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități

  „Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un „intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate. Cum suntem împotriva corporativismului în procuratură, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură”

  Dorin Popescu face un apel la solidaritate către breaslă. Hotărârea adoptată de CoUA, în seara de luni, 17 ianuarie, prevede că avocații se vor afla astăzi și mâine, pe 19 ianuarie în grevă japoneză, prin purtarea unei banderole albe la brațul stâng. Dacă deputații nu vor da curs solicitării, avocații vor declara grevă generală pentru perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității lor, inclusiv a activității din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. Azi, Olesea Stamate a reacționat la nemulțumirea comunității juridice menționând că această „imunitate” de facto pentru avocați poate fi anulată doar în cazuri de corupție. Ea și-a arătat deschiderea de a asculta propunerile colegilor din sistem.

  „… Vom vedea cum putem asigura protecția avocaților de posibile încălcări, dar în același timp să ne atingem scopul, combaterea corupției și să nu excludem avocatura din această luptă”

  , a spus deputatul.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021