Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Avocații nu renunță

  Avocații din țară rămân pe poziție și cer retragerea din parlament a amendamentului cu privire la legea avocaturii, supranumit amendamentul „Stamate”. Apărătorii insistă pe desfășurarea unor consultări publice și cer guvernării să-și întoarcă fața către ei. De cealaltă parte, deputatul Olesea Stamate declară că documentul ar fi fost consultat și agreat cu breasla avocaților. Declarații pe care președintele Uniunii Avocaților le dezminte.

  Președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, spune că reținerea, arestarea și perchiziționarea avocaților fără permisiuna Consiliului Uniunii Avocaților va leza independența apărătorilor din țară.

  Dorin Popescu, Președintele Uniunii Avocaților

  «Astăzi, dimineața, urmărind ședința comisiei parlamentare numiri și imunități, am înțeles că doamna Stamate a informat comisia că a ajuns la un consens cu Uniunea Avocaților în privința formulării conținutului aliniatului 2, articolul 52 din legea 12-60 din 2002 cu privire la avocatură. Vreau să declar că această informație nu corespunde adevărului. Încă o dată repet nu au fost organizate consultări publice. Acest amendament nu este motivat. Noi trebuie să știm care este temeiul acestui amendament și motivul amendamentului.
  Într-un stat de drept avocații nu au nevoie de garanții, dar atât timp cât suntem într-un stat cu democrație în tranziție, eu cred că noi avem nevoie de asemnea garanții».

  Poziția lui Popescu a fost susținută și de avocații care astăzi au protestat astăzi în fața legislativului.

  Dumitru Buliga, avocat

  «Guvernarea încearcă să inducă în eroare opinia publică, indicând asupra faptului că avocații se opun ca aceștia să nu poată fi urmăriți penal și să fie arestați atunci când comit infracțiuni. Scopul nostru este de a crea acel mecanism corespunzător de a garanta o libertate a avocatului în exercitarea atribuțiilor sale profesionale».

  Aureliu Crivenco, avocat

  «Suntem de părere că aceste acțiuni sunt ilicite și prin ele se mizează capturarea totală a avocatorii, și subminarea avocaturii de către guvernanți».

  Adrian Lebedinschi, avocat, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Toți ne aducem aminte câțiva ani în urmă ce se întâmpla cu avocații care erau incomozi, care o bună parte au fost anunțați în căutare, iar o bună parte reținuți pentru că ei apărau drepturile cetățenilor, ei au fost mereu acea barieră între abuzurile organelor de stat și cetățean. Ne adresăm către toți cetățenii să susțineți avocații pentru că ei sunt cei care la momentul potrivit, la momentul necesar să fie unica sursă de salvare pentru noi toți».

  De cealaltă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu spune că discuțiile sunt singura soluție pentru a putea ieși din impas.

  Igor Grosu, președintele Parlamentului RM

  «Abordări de acestea: retrageți, nu faceți – nu trec. Deci, trebuie să se revină și la masa tratativelor, discuțiilor și să găsim soluția, echilibru pentru toate părțile implicate în proces».

  Menționăm că, declarația lui Grosu vine la scurt timp, după ce la inițiativa dânsului, amendamentul supranumit „Stamate” a fost introdus pe ordinea de zi a Legislativului, cu votul a 57 de deputați, după care aprobat de majoritatea PAS. În replică, Olesea Stamate a declarat că atât timp cât avocaților nu li se îngrădește dreptul de a protesta, înseamnă că trăim într-un stat democratic.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021