Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Avocații din România atrag atenția autorităților de la Chișinău că într-o societate democratică nu poate exista justiție fără protejarea independenței avocaților

  Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) susține lupta colegilor din Republica Moldova pentru independența profesiei de avocat. Într-o scrisoare deschisă, avocații din România atrag atenția autorităților de la Chișinău că într-o societate democratică nu poate exista justiție fără protejarea independenței avocaților.

  Potrivit UNBR, modificările propuse de majoritatea din Parlament, sunt contrare principiilor ONU privind rolul avocaților și deciziilor adoptate în 2021 de Consiliul Barourilor și Societăților de Drept din Europa care se referă la fondul complex de abordări referitoare la independența avocatului și la expunerea șocului generat de pandemie în sistemele judiciare la nivel internațional.

  ”Cele mai acute probleme cu care se confruntă justiția și sistemele de drept în prezent sunt atacurile asupra independenței avocaților. Amenințările, intimidările și abuzurile asupra avocaților în noul context social au pus în alertă organismele profesionale europene și internaționale, care știu că într-o societate democratică nu poate exista justiție fără protejarea independenței avocaților”, se spune în declarație. 

  Avocații români atrag atenția că în ultimii ani s-a înregistrat, peste tot în Europa, tendința de restrângere a drepturilor și libertăților cetățenești și de întărire a autorității statului în detrimentul cetățeanului. Acestea tind să schimbe echilibrul democratic care, peste tot în lume, se bazează pe raportul dintre puterea statului și libertatea individului. 

  ”Pentru ca avocatul să-și poată exercita în deplină siguranță și independență profesia, pentru ca acțiunile lui să poată fi coerente și efective, este necesar ca activitatea lui să nu fie confundată cu cea a clientului și să beneficieze pe deplin de statutul conferit de Principiile de la Havana”, se menționează în scrisoare. 

  UNBR anunță că sprijină demersurile colegilor din Republica Moldova pentru apărarea profesiei și menținerea independenței avocaților, asigurându-i de întreaga solidaritate profesională.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  unbr.ro

  Copyright © 2021