Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Avocat, despre proiectul legii taxei de stat: Acțiuni pentru limitarea accesului la justiție

  Avocatul Alina Palii a comentat proiectul legii taxei de stat, aprobat în primă lectură, care prevede, printre altele, „introducerea sau creșterea mărimii taxei de stat pentru diferite tipuri de acțiuni în cadrul procedurilor judiciare”.

   „Pentru fiecare cerere depusă în instanță va trebui de achitat o anumită sumă. Astfel, se întreprind toate acțiunile posibile pentru limitarea accesului la justiție pentru majoritatea populației, a cărei situație financiară nu le va permite să facă față taxelor noi. Mai mult, din nou se încearcă încălcarea Constituției Republicii Moldova, care garantează cetățenilor egalitatea în fața legii și accesul liber la justiție”, a subliniat Palii.

  Totodată, avocatul a amintit că „printre autorii acestui proiect de lege se numără și fostul ministru al Justiției al Republicii Moldova, fostul avocat Olesea Stamate”.

  De asemenea, Palii remarcă faptul că „niciunul dintre cei 101 deputați actuali nu s-a pronunțat împotriva acestei inițiative. Deci totul este clar cu deputații proguvernamentali, judecând după acțiunile lor, pentru ei, distrugerea Moldovei ca stat constituțional este principalul scop al îndeplinirii mandatului lor de deputat”, a rezumat Alina Palii.

  Avocatul a mai menționat că, potrivit proiectului de lege, de exemplu, „atunci când este necesară audierea martorilor sau a specialiștilor, va trebui de plătit 100 de lei, la depunerea cererii de revocare a judecătorului – 400 de lei, pentru cererile în legătură cu asigurarea acțiunii – 400 lei, pentru cererile privind explicarea hotărârilor/deciziilor – 400 lei, pentru amânarea ședinței: în cauză civilă de la 200 la 3200 lei, iar în cauza contravențională – 1600 lei”.

  La momentul redactării acestei știri, serviciile de presă ale Ministerului Justiției, Parlamentului și Guvernului nu au comentat declarațiile respective.

  enews.md

  Copyright © 2021