Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Aviz negativ de la Guvern

  Guvernul Natalia Gavrilița refuză să asigure alimentarea gratuită în școli pentru elevii claselor a V-IX-a. Cabinetul de Miniștri anunță în avizul negativ dat inițiativei fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor că oferirea meselor gratuite și pentru elevii claselor gimnaziale este prea costisitoare pentru bugetul de stat.

  Potrivit avizului, costul necesar pentru alimentarea tuturor elevilor claselor V-IX-a nealimentați în prezent, constituie 285 de milioane de lei anual, fără a lua în calcul cheltuielile suplimentare necesare pentru salarizarea numărului majorat al personalului auxiliar, achitarea serviciilor comunale, dotarea și repararea cantinelor pentru desfășurarea serviciului de alimentație.

  Din declarația Guvernului

  ”Cheltuielile suplimentare actualmente sunt dificil de cuantificat, întrucât acestea ar presupune alocarea resurselor financiare nu doar pentru salarizarea personalului implicat, dar și pentru suportul tehnic necesar în vederea organizării procesului de alimentație gratuită a copiilor respectivi, precum și altor cheltuieli conexe”

  Aceiași poziție a fost prezentată și de deputații PAS din Parlament. Aceștia susțin că statul nu trebuie să asigure alimentația gratuită în școală pentru copiii care nu sunt din familii socialmente vulnerabile. Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, deputatul PAS Dan Perciun, a declarat că aceste costuri ar fi foarte mari pentru stat, de aceea în școli trebuie hrăniți gratuit doar copiii din familiile nevoiașe. Unul din autorii proiectului, deputatul blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia, a declarat că inițiativa prevede alimentarea a 136 de mii de elevi din contul statului. În prezent, statul asigură masa gratuită în școli doar pentru elevii claselor primare.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021