Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Autoritățile au mers pe varianta capturării puterii judecătorești, consideră Teodor Cîrnaț

  Teodor Cîrnaț, doctor habilitat în drept, a criticat reforma în justiție promovată de autorități. În opinia sa, puterea a mers pe varianta „capturării și recapturării puterii judecătorești prin intermediul organelor de autoconducere a autorității judecătorești”.

  „Adică și-a plasat oamenii săi la CSM, oamenii săi la CSP, și prin intermediul acestor două organe se face presiune. Această reformă numai reformă nu poate fi numită”, a spus juristul.

  El sugerează că puterea legislativă și cea executivă au substituit puterea judecătorească pe cele mai importante probleme.

  „Iar acolo unde nu mai poate substitui parcă face o influență bruscă, neambalată în aceste proceduri de drept ca să-i sperie pe judecători, ca să-i sperie pe procurori, în cele din urmă o parte din ei să cedeze și să plece din sistem, iar o parte din ei să execute întocmai ceea ce dorește puterea”, a comentat Teodor Cîrnaț.

  El a amintit că Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, conform Constituției, trebuie să garanteze independența puterii judecătorești, dar constată că „aceste două organe au fost preluate de către puterea politică”.

  În opinia sa, în Moldova lucrurile stau foarte prost în ceea ce privește demonstrarea vinovăției.

  „Stăm foarte bine la declarații politice, la presiuni de natură politică, la presiuni de natură fizică și individuală, dar nicidecum cu probe, proces echitabil, instanță de judecată, sentințe, hotărâri definitive și irevocabile. La acest capitol stăm prost”, menționează el.

  În concluzie, Teodor Cîrnaț numește două „mari reforme” ale anului 2022: „Puterea a făcut două mari reforme în 2022: a intentat dosare penale lui Stoianoglo. Nu știu cum acest caz va fi finalizat la nivel național, dar la Curtea Europeană garantez că va fi o hotărâre de condamnare a Republicii Moldova. Și a doua reformă mare este spargerea de conturi pe Telegram ale lui Litvinenco, unde se arată negru pe alb cum puterea aranjează  concursuri de numire în funcție a  celor care se considerau că sunt tare integri – prin aranjament, înțelegere și presiuni”.

  La momentul redactării acestei știri, serviciile de presă ale Guvernului, Ministerului Justiției, PAS nu au comentat declarațiile sale.

  primul.md

  Facebook

  SOCIAL

  Speakerul Igor Grosu, președintele PAS, a reacționat foarte emotiv la amânarea ședinței Adunării Generale a Judecătorilor și a procedurii de alegere a membrilor Consiliului...

  POLITICA

  Declarația președintelui Maia Sandu, precum că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile, este o „declarație...

  SOCIAL

  Fostul viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu, este de opinia că reforma în justiție nu se poate produce fără un consens larg în societate. Despre...

  POLITICA

  Critici dure la adresa guvernării au sunat, astăzi, în cadrul ședinței Adunării Generale a Judecătorilor (AGJ). Magistrații și-au exprimat indignarea în legătură cu blamarea...

  Copyright © 2021