Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • LUMEA

  Australia: Oraşul Sydney anunţă un plan de ”înverzire” în valoare de mai multe milioane de dolari

  Sydney a lansat miercuri un plan ambiţios de ”răcorire” a oraşului-port australian, care prevede plantarea a mii de copaci ce vor ”înverzi” 40% din suprafaţa acestuia până în 2050, informează agenţia Xinhua.

  Propus de Consiliul din Sydney, planul de înverzire a oraşului – ”Greening Sydney 2030” – are alocat un buget estimat la 377 de milioane de dolari australieni (aproximativ 291,5 milioane de dolari americani), bani destinaţi plantării unui număr de 700 de puieţi pe an în zonele urbane şi extinderii ”acoperişurilor verzi” şi a gardurilor vii şi amenajării peisajului stradal.

  Planul reprezintă parţial un răspuns la o creştere a prevalenţei valurilor de căldură la nivel mondial, multiple studii demonstrând că zonele în care predomină betonul şi suprafeţe dure înregistrează temperaturi mult mai ridicate în comparaţie cu cele cu mai multă verdeaţă.

  ”Ne aflăm în mijlocul unei crize climatice şi deja simţim impactul acesteia. Valurile de căldură periculoase sosesc mai devreme, sunt mai fierbinţi şi durează mai mult”, a declarat primarul oraşului Sydney, Clover Moore.

  ”Copacii elimină mii de tone de poluare din aerul nostru, stochează carbon şi ajută la atenuarea vremii extreme, ameliorând totodată stresul, depresia şi anxietatea. Coronamentul eficient şi extins poate reduce temperaturile de la sol cu până la 10 grade”, a adăugat edilul.

  Oraşul va colabora, de asemenea, cu comunitatea aborigenă locală pentru a identifica aspectele culturale şi practice de care trebuie să se ţină cont în cadrul proiectelor privind noile spaţii, precum şi pentru a contribui la integrarea oamenilor cu natura.

  Moore a precizat că Sydney se numără printre puţinele oraşe din Australia ale cărui spaţii acoperite de coronament au înregistrat o creştere în ultimul deceniu, în ultimii 15 ani fiind plantaţi 15.052 de copaci stradali şi 816.363 de plante în spaţii exterioare.

  agerpres.ro

  Facebook

  LUMEA

  Trei persoane aflate la bordul unui catamaran în Marea Coralilor, în largul coastei de nord-est a Australiei, au fost salvate după ce coca navei...

  LUMEA

  Zeci de mii de persoane din statul Australia de Sud, parte a statului federal australian, au rămas fără electricitate din cauza unei furtuni puternice...

  LUMEA

  Australia renunță din octombrie la carantina obligatorie de cinci zile la domiciliu pentru persoanele infectate cu COVID, a anunţat vineri premierul Anthony Albanese, chiar...

  LUMEA

  Sute de balene-pilot, denumite şi globicefale, au fost găsite miercuri eşuate pe coasta de vest a insulei australiene Tasmania şi doar jumătate dintre ele...

  Copyright © 2021