Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  ”Aurul„ din beci

  Vara este pe sfârșite iar la țară gospodinele sunt pe ultima sută de metri cu pregătirea conservelor pentru iarnă. Dulcețuri, compoturi și murături, sunt câteva din tradiționalele delicii pe care le prepără femeile, preponderent, la sate. Zinaida Burlac din localitatea Hârbovăț, raionul Anenii Noi, ne-a invitat în ospeție și ne-a arătat câteva din secretele bucătăriei sale.

  Pe Zinaida Burlac am găsit-o astăzi trebăluind prin bucătărie. Gospodina prepara conserve din legume, iar mirosul delicios de gogoșari copți, l-am simțit încă de la poartă.

  Zinaida Burlac, gospodină

  „Iată aici am pus în straturi, conopida și gogoșarii, să fie mai frumos, să fie mai apetisant!”

  Gospodina spune că rețeta este una foarte simplă. Într-un vas se pune apă la fiert, tot aici se adaugă ulei, sare, zahăr, piper, oțet și neapărat câțiva căței de usturoi. Ulterior, când apa începe să fiarbă, în vas se pun conopida și gogoșarii, care trebuie să fiarbă nu mai mult de cinci minute. După asta legumele se așează în borcane, în care se pune neapărat crenguțe de țelină. La final, în borcanele cu gogoșari și conopidă, se toarnă apa în care au fiert legumele, și se închide ermetic.

  Zinaida Burlac, gospodină

  “Le închidem capacele ermetic și le întoarcem cu fundul în sus. Eu așa am apucat de la bunica și de la mama, și tot le întrebam de ce le întoarcem cu fundul în sus, și ele îmi ziceau că capacul are elastic și o strânge așa mai bine, și se îmbibă cu socul acela.”

  Femeia spune că, în acest an, a încercat pentru prima dată să pregătească o rețetă nouă de sos pentru pizza și macaroane, și se pare că i-a reușit.

  Zinaida Burlac, gospodină

  „Avem aici ceapă, roșii, și am mai pus aici sare, zahăr și câteva fire de vîzdoagă.”

  Gospodina ne-a făcut o vizită la ea în beci. Aici femeia și-a făcut provizii pentru iarnă: compoturi, dulcețuri și murături.

  Zinaida Burlac, gospodină

  „Aici am făcut adjică pentru cărniță iarna, iată aici avem gogoșari cu conopidă.”

  Zinaida spune că face conserve în fiecare vară și nu le cumpără niciodată din magazine. Soțul său… are și alte preferințe când vine vorba de mâncare.

  Zinaida Burlac

  “Soțul mai mult cu carnea, el așa are vorbă că din toate fructele și legumele îmi place cel mai mult carnea.”

  Copiii cuplului Burlac locuiesc peste hotare, în Rusia și Germania. Zinaida spune că mereu le face colete cu conserve și le trimite copiilor, pentru că nimic nu se compară cu gustul bucatelor de acasă, făcute cu multă dragoste, de mama.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021