Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Au arat în centrul capitalei

  După ce, săptămâna trecută, au urcat cu tractoarele pe scările clădirii Parlamentului, astăzi, au arat gazonul din Scuarul Catedralei Mitropolitane. Vorbim despre fermierii care și astăzi au protestat în centrul Capitalei, deja pentru a doua săptămână consecutiv. Nemulțumiți, trecătorii au strigat “Rușine, fermierilor”. Poliția s-a autosesizat, iar fermierii care vor fi gășiți vinovați, riscă să fie sancționați pentru huliganism.

  După ce fiermierii au protestat mai bine de trei ore în fața Guvernului, unul dintre ei s-a îndreptat cu tractorul spre Scuarul Catedralei Mitropolitane și a început să are o porțiune a gazonului de lângă Arcul de Triumf. Un polițist a intervenit și l-a convins pe agricultor să oprească.

  –Fărâmați gazonul!
  – De ce deteriorați, dumneavoastră va trebui să dați explicații pentru toate chestiile acestea!

  Fermierul care a arat gazonul este Sergiu Dimineț, consilier local din Cărpineni, raionul Hâncești, de pe listele Blocului Electoral “ACUM”.
  Sergiu Dimineț, consilier local, Blocul Electoral „ACUM”

  – Întrebare jurnalist: D-le, bună ziua, te-ai apucat de lucru!?
  – Fermier: Ei, ce, să stăm degeaba? Să sădim niște porumb sau floare, poate se va face măcar aici?! 00.48

  Trecătorii au condamnat gestul fermierilor.

  «Când agricultorii au avut roadă, aceeași cantitate de răsărită și grâu au dat-o la cetățeni. Acum, dacă a fost secetă, iată, fac proteste! Rușine să le fie lor».

  «Este o infracțiune. Persoana care a procedat așa nu are educație. Este un om care vrea să le complice viața tuturor!»

  «Nu este corect ce fac. Lasă să facă ce fac acolo unde e permis. Aici, dacă nu este permis, să fie amendați».

  Tot azi, fermierii au blocat cu tractoarele bulevardul Ștefan cel Mare, spre nemulțumirea șoferilor care au fost redirecționați din drum.

  Inspectoratul General al Poliției s-a autosesizat în acest caz. Iar protestatarii riscă să fie sancționați pentru huliganism, pentru că au deteriorat spațiul verde și au blocat drumul intenționat.

  Din declarația IGP

  “Acesta nu poate fi numit protest pașnic, fiind încălcate prevederile legii 26, cu privire la întruniri, contrar declarațiilor anterioare făcute de organizatori. Prin acțiunile de blocare a traseului, aceștia au creat nemulțumiri în rândul participanților la trafic și au fost lezate drepturile altor cetățeni”

  Un alt fermier, care a ieșit la tribuna improvizată din fața clădirii Guvernului, a făcut o declarație halucinantă.

  «Eu acum sunt într-o situație când nu știu ce să fac. Să protestez mai departe sau să merg acasă să îmi apăr familia. Să pun mâna pe armă».

  Concomitent, cu protestul de la Chișinău, fermierii din raionul Hîncești au blocat trecerea către punctul de control Leușeni.

  Alexandru Gîscă, organizatorul protestului

  ”Trebuie să blocăm vamele, să blocăm importurile și să arătăm astfel instituțiilor de stat că timp de 30 de ani, au greșit.”

  Fermierii protestează pentru a doua săptămână consecutiv și solicită revendicări pe care autoritățile deja le-au îndeplinit. Între timp, fermierii au trecut, la solicitări de ordin politic.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021