Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Atenție la sobe

  Pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgenta au început astazi campania de prevenire a incendiilor și intoxicațiilor cu monoxid de carbon. Prima localitate aleasa a fost comuna Bacioi. Cu mai mai multe detalii despre acțiunea informativă a salvatorilor vine colega mea, Daniela Danilov.

  Daniela Danilov, reporter Accent TV

  «Sobele ne fac zilele reci mai calde. Totuși, acestea pot fi periculoase dacă nu le utilizăm corect. Anume din acest motiv, astăzi, pompierii IGSU vor merge să informeze localnicii din Băcioi despre riscurile la care sunt supuși în cazul în care nu vor ține cont de anumite reguli antiincendiare».

  Vasile Gaspar, șeful Direcției Prevenire a Riscurilor, IGSU

  “Respectarea acelor cerințe de bază a ar fi: soba cu acumulare de căldură, mai ales, înainte de exploatare a acestora, trebuie verificată. Verificarea se face vizual și tehnic. Vizual ar fi depistarea acelor fisuri, neregularități, curățarea obligatorie a coșului de evacuare a fumului, hogeagului, ursoaicei, amplasarea în fața sobei a unei plăci metalice, să nu fie lăsată fără supraveghere soba.”

  “Am venit pentru a vă informa despre regulile de prevenire a producerii incendiilor și intoxicației cu monoxid de carbon, care poate fi provocată de o sobă defect sau alte surse de încălzire”.

  Odată cu răcirea vremii, locuitorii din Băcioi și-au umplut coșurile cu lemne și sunt gata să le pună pe foc. Înainte de asta, oamenii susțin că verifică dacă instalațiile nu prezintă risc pentru siguranța lor și a familiei.

  Vera Vasile, localnică

  “Eu mă tem pentru că am copil cu dizabilități în casă și el doarme aici… aceasta e camera lui. De aceea verific și noaptea, și ziua, pentru că mă tem pentru siguranța lui și a noastră.”

  Eugenia Ursu, localnică

  “Eu singură fac focul. Îl pornesc la ora 17:00 și până la maxim ora 19:00 arde. Pun lemne de salcâm, el arde încet și se încălzește.”

  Angajații IGSU au atenționat localnicii să nu lase focul aprins în timpul nopții sau atunci când pleacă de acasă. Aceștia le recomandă oamenilor să-și protejeze zona de la gura sobei cu o placă metalică.

  “Trebuie să fie amplasată o placă metalică de 15 centimetri, iar covorașele să le luați, pentru că nu sunteți permanent aici. Este pentru protecția dvs”.

  Campania pompierilor va dura în perioada sezonului rece, în toate raioanele țării.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021