Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Atenție la scăldat

  Ignoră avertizările igieniștilor și se scaldă în lacurile cu apa infectată. Vorbim despre locuitorii Capitalei, care în pofida avertizărilor medicilor, se scaldă în bazinele acvatice unde plutesc milioane de bacterii. Astăzi am surprins în lacurile din Chișinău mai mulți oameni în timp ce se scaldau fără nicio frică. Unii dintre aceștia ne-au spus că, nu se tem să scalde, pentru că virușii din apă nu sunt atât de periculoși cum este coronavirusul spre exemplu.

  Medicii igieniști spun că lacul “Râșcani” și lacul „Valea Morilor” sunt cele mai infectate bazine acvatice din Capitală. Analizele de laborator au arătat că aici este cea mai mare concentrație de bacterii. Chiar și așa astăzi în parcul “Valea Morilor” oamenii se scăldau, ba mai mult, împreună cu copiii.

  “Eu cred că acești viruși nu sunt atât de periculoși cum este acel virus de care vorbesc la televizor deja de jumătate de an.”

  “-Față de alte iazuri din Chișinău e bun. -Nu vă este frică? -Nu. -Veniți cu toată familia? – Da, iată soția și fiica.”

  Alții preferă să facă băi de soare și nu intră în apă pentru că este murdară.

  „Vă scăldați? –Nu. Doar copilul… și atunci cu condiții… să fie atent, să nu înghită apă. Dar eu, de scăldat ,nu, categoric!”

  Situația este aceeași și în parcul „La Izvor” din Capitală. Oamenii spun că vin să se scalde aici cel puțin de două ori pe săptămână.

  „Până acum noi nu am avut probleme, totul a fost normal. Apa nu e chiar curată, dar nu ne-am dus la mare anul acesta.”

  „Eu mă scald doar la mare, aici vin să mă odihnesc și să respir o gură de aer curat. Aici eu nu mă scald pentru că nu sunt sigură că apa este curată.”

  Medicii igieniști avertizează populația să nu se scalde în lacurile din Capitală pentru că apa este infectată cu milioane de bacterii care pot provoca diverse maladii, iar cele mai frecvente sunt bolile diareice acute.

  Tudor Puiu, medic igienist, Centrul de Sănătate Publică din Capitală

  „De rând cu aceste bacterii coliforme, în apele din lacuri, pot nimeri cu ploile acestea torențiale, și cadavre, pot nimeri și ouă de helminți și hepatita A poate fi contaminată, și miningita.”

  Specialiștii recomandă populației să nu se scalde în lacurile din Capitală și să vină aici doar să se odihnească și să facă băi de soare.

  Tudor Puiu, medic igienist, Centrul de Sănătate Publică din Capitală

  „Trebuie să fim responsabili, știți zicala ceea, „cum ne așternem, așa vom dormi.” De aceea, aici e aceeași situație, cum o să ne protejăm, așa o să fie starea noastră de sănătate.”

  În municipiul Chișinău sunt șase lacuri. Medicii igieniști recomandă populației să se scalde doar la Vadul lui Vodă, acolo pericolul de infectare cu vreo bacterie este minim.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021