Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Atenție la mușcăturile de căpușe

  Atenție la mușcăturile de căpușe. Odată cu încălzirea timpului, aceste microorganisme dăunătoare devin din ce în ce mai active în spațiile verzi. Specialiștii atenționează că unele mușcături pot provoca boli infecțioase. Așa că oamenii trebuie să știe cum să se protejeze pentru a evita înțepăturile, dar și ce măsuri trebuie să întreprindă în cazul în care au fost mușcați de căpușe.

  Primăvara, odată cu încălzirea vremii oamenii ies la plimbări în are liber, prin parcuri, păduri și diferite zone de agrement. Specialiștii atenționează că anume în aceste locuri trăiesc căpușele care se hrănesc cu sânge uman și pot provoca maladii infecțioase.

  Victoria Burlacu, spacialist biolog, ANSA

  „Noi recomandăm oamenilor să se îmbrace în haine de culori deschise deoarece permite foarte ușor să se vadă atașarea căpușelor.”

  Chiar dacă o persoană nu a observat pe haină căpușa și a fost înțepată, este foarte important că acest microorganism să fie scos cât mai rapid. Pentru aceasta este nevoie să dezinfectăm mâinile, să punem mănuși sterile și cu o pensetă să scoatem căpușa de sub piele.

  Victoria Burlacu, spacialist biolog, ANSA

  „Când apuci căpușa, trebuie să o smulgi foarte ferm și momentul acesta trebuie să fie foarte ferm când apuci acea căpușă. Chiar dacă și rămâne acel aparat bucal, oricum riscul este minimalizat, oricum căpușa nu mai există, rămâne doar aparatul bucal, care nu este o problemă și cu timpul organismul are capacitatea de a arunca acest corp străin.”

  Dacă o persoană care a fost mușcată de căpușă se simte rău după ce a fost înțepată, face febră de exemplu, atunci este necesar să se adreseze la medic. Și asta întrucât căpușele pot transmite agenți patogeni care pot provoca boli precum Borelioza Lyme, Encefalita Careana sau Tularimia. Specialiștii spun că toate aceste boli sunt tratabile, doar că este nevoie de o perioadă îndelungată de timp. În Republica Moldova cea mai frecventă maladie provocată de căpușe este Bolerioza Lyme.

  Victoria Burlacu, spacialist biolog, ANSA

  „Căpușa poate să stea pe corp și trei, și patru zile, să se alimenteze cu sânge. Riscul este mai mare cu cât ea stă mai mult pe corp și se alimentează cu sânge, cu atât și riscul este mai mare de a te infecta cu acei agenți patogeni.”

  În prezent în țara noastră nu se administrează un vaccin împotriva bolilor provocate de mușcăturile de căpușe. Și asta întrucât ultima dată, astfel de cazuri, au fost înregistrate în 2010, și atunci au fost doar două la număr.

  a-tv.md

  Copyright © 2021