Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Atenție la gheața subțire

  Mersul pe gheața subțire a bazinelor acvatice se poate încheia tragic. O astfel de situație a fost simulată de către salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. În cadrul exercițiului, au fost prezentate principalele manevre de salvare a persoanelor sinistrate.

  Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au lansat Campania de prevenire a prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. În acest fel, salvatorii își propun să preîntâmpine cazurile tragice și traumatismele în rândul oamenilor, în special, a pescarilor și a minorilor, care se aventurează să se plimbe pe suprafețele înghețate a iazurilor, râurilor și a lacurilor din țară.

  Dumitru Vieru, șef secție Control Stații Salvare

  „Distanța dintre pescari trebuie să fie de cel puțin trei metri. Ieșirea pe gheață va fi numai în cazul în care gheața va fi verde-albăstruie și stratul va depăși opt centrimetri. Copiii au voie să meargă pe gheață doar împreună cu părinții sau alți adulți. Ieșirea pe gheață a copiilor, în grupuri, se permite doar când gheața are mai mult de 15 centimetri.”

  Pentru exercițiul de azi, salvatorii au simulat momentul în care o persoană cade sub stratul de gheață, dar este salvată. Angajații IGSU au explicat cum are loc intervenția propriu-zisă.

  Igor Mocanu, ofițer de instruire

  „Noi verificăm pulsul, doar la artera carotidă, minim 10 secunde. Dacă e complicat să verificăm pulsul, atunci verificăm cavitatea bucală (în cazul în care persoana este incoștientă), ne apropiem cu urechea de cavitatea bucală, ascultăm și privim cutia toracică. Dacă timp de 10 secunde ea nu se mișcă și nu auzim respirația, atunci începem resuscitarea cardiopulmonară.”

  Unul dintre cei care, pentru puțin timp, a fost în pielea unei victime este salvatorul Sergiu Ungureanu. Acesta ne-a explicat cum trebuie să ieșim corect de sub gheață în cazuri excepționale.

  Sergiu Ungureanu, scafandru-salvator

  „Salvatorii în fiecare dimineață măsoară grosimea gheții și comunică datele prin difuzoare dacă este permis sau nu. Când încercăm să ieșim singuri din apă, nu trebuie să ne ridicăm imediat în picioare, pentru că gheața iarăși s-ar putea sparge. Trebuie să ne apucăm cu mâinile de marginea gheții, urcăm pe burtă și mergem în așa mod câțiva metri.”

  Exercițiul a avut loc astăzi, de Bobotează. De aceea, angajații IGSU au avertizat oamenii să fie precauți. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență , în prezent, stratul de gheață este de până la cinci centimetri. În ultimele zile, nicio persoană nu a căzut sub stratul de gheață.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2020