Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Atenție la gheața de pe lacuri

  Inspectoratul pentru Situații de Urgență a lansat campania de prevenire a înecurilor în perioada rece a anului. Este vizată întreaga populație, însă în mod special pescarii și copiii. Iar pentru a atenționa oamenii despre pericolul prăbușirii sub gheață, salvatorii au simulat un caz de înec.

  Potrivit scenariului, două persoane au urcat într-o barcă și au ieșit pe lacul din Valea Morilor.

  “După traversarea zonei limitate, barca se răstoarnă, iar persoanele cer ajutor.”

  O echipă de salvatori vine să căute persoanele care au ajuns sub apă. O victimă a fost scoasă imediat, iar cea de-a două a fost căutată mai mult timp.

  “În urma căutărilor la o adâncime de 3-4 metri, acesta este extras și ridicat în barcă unde se acordă primul ajutor.”

  Din fericire, ambele victime au scăpat cu zile. O echipă de medici a acordat sinistraților îngrijirile medicale necesare. Prin acest exercițiu de simulare a unui înec, salvatorii atenționează oamenii să fie atenți atunci când merg pe gheață, în perioada rece. Cei mai vizați sunt pescarii și copiii. Salvatorii atenționează că deplasarea pe gheață este permisă doar cu respectarea anumitor reguli.

  Oleg Malîșevschi, șef Direcția generală prevenție, IGSU

  „Ieșirea pe gheață este admisibilă doar dacă grosimea stratului de gheață depășește 7-8 centimetri, ceea ce deja este fără pericol de a se deplasa.”

  Totodată, angajații IGSU îndeamnă oamenii care sunt martorii unui caz de înec să sune imediat la 112. Iar dacă vor să-i dea o mână de ajutor victimei, atunci trebuie să se deplaseze târâș până la sinistrat căruia îi va întinde o creangă sau o rangă de fier, de care el ar putea să se agațe și astfel ar putea fi tras la suprafață.

  Oleg Malîșevschi, șef Direcția generală prevenție, IGSU

  “Este necesar de dezbrăcat persoana de haine ude și de îmbrăcat în haine uscate, de introdus persoana în încăperi uscate, și evident de anunțat serviciul de urgență.”

  Salvatorii îndeamnă oamenii să respecte anumite reguli la deplasarea pe gheață.

  Oleg Malîșevschi, șef Direcția generală prevenție, IGSU

  “Este vorba despre distanța între persoane care trebuie să fie cel puțin 1,5 m-2 m.”

  Anatolie Vinitiuc, șef adjunct IGSU

  “Din 2002 și până la momentul actual s-au înecat pe teritoriul bazinelor acvatice de pe teritoriul RM, 633 de persoane minori care puteau avea copii familii, asta este o localitate, asta este foarte tragic pentru Republica Moldova.”

  Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului curent, 77 de persoane și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară. Totodată pe parcursul acestui an, 217 persoane au fost salvate de la înec.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021