Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Atenție la consumul de ciuperci

  Medicii trag alarma! Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere. Potrivit Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, în ultimele cinci săptămâni, au fost înregistrate 54 de apeluri de la persoane care s-au otrăvit cu ciuperci. Asta, în timp ce pe toată perioada de vară, în lunile iunie, iulie și august au fost înregistrate doar 38 de astfel de cazuri.

  Svetlana Turcu, Reporter

  «Specialiștii recomandă oamenilor care nu cunosc speciile de ciuperci să le cumpere din magazine sau din punctele autorizate. Totuși dacă ați venit la cules la ciuperci în pădure, ar fi bine să fiți însoțit de o persoană care știe să deosebească o ciupercă comestibilă de una toxică. Spre exemplu, eu, am fost însoțită de o asemenea persoană, și am aflat că această ciupercă este otravitoare, iar cealaltă este bună pentru consum».

  Lângă satul Condrița, municipiul Chișinău, echipa noastră de filmare a surprins, astăzi, mai mulți comercianți ambulanți care vindeau ciuperci culese din pădure. Și numărul cumpărătorilor era destul de mare.

  «Eu știu care ciuperci sunt comestibile. Eu le mănânc prima, fac un fel de test. Copiilor nu le dau ciuperci, ei nu au voie să le mănânce».

  «Acestea de culoare galbenă sunt ciuperci Kozyleak, sunt foarte bune. Pe astea albe nu le cunosc și nu le voi cumpăra. Le cumpăr doar pe cele pe care le cunosc și nu îmi este frică. Dacă nu le cunosc, nu le cumpăr».

  Alți oameni spun că nu au frică să consume ciuperci culese din pădure.

  «Da, m-am oprit să cumpăr. Reporter: -Nu vă este frică să cumpărați de pe marginea drumului? -Bărbat: Nu, oamenii toată viața stau, strâng și să fie ceva rău, nu cred. Ați mai mâncat? – Barbat: Desigur, și foarte gustos».

  Vânzătorii sunt siguri că ciupercile pe care le vând nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.

  «Eu mai degrabă mănânc de astea din pădure decât din seră, acestea din seră sunt stropite. Da astea sunt crescute la voie nu-s hranite cu nimic. Eu le pun și le fierb cinci minute și am pus și le-am prăjit, și mănânc și copiii și noi».

  «Strângem ciupercile care sunt bune, le știm și le mâncăm, nu ne temem. Ne ducem să căutam că trebuie. Eu nu lucrez, dar dacă mă duc și strâng ciuperci îmi fac un ban».

  «Iată aici e Hrib Alb, cealaltă e Ridovca, Limba Soacrei, avem și Șampinioane de pădure. Avem mulți ani de când strângem și știm ce vindem, și noi mâncăm».

  Pe de altă parte, specialiștii atenționează oamenii că ciupercile culese din pădure pot fi extrem de periculoase.

  Luminița Suveică, specialist în domeniul Sănătății

  «Chiar și cunoscătorii de ciuperci pot fi duși în eroare pentru că ciupercile suferă și modificări genetice și de multe ori din aceste mutații care au loc, ciupercile bune pot să devină otrăvitoare. Pericolul cel mai mare este atunci când se cumpără ciupercile și se consumă în familie».

  O căldare de ciuperci costă în jur de 60 de lei. Vânzătorii au refuzat să ne spună câte găleți vând pe zi.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020