Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Atelier de sădit copaci

  Au lăsat munca de birou și au venit în lunca râului Răut să planteze copaci. 60 de pedagogi din cadrul centrelor de excelență, colegii și școli profesionale, atât din Capitală, cât și din țară au venit, în localitatea Rogojeni, raionul Șoldănești. Aceștia au participat la o acțiune de înverzire a satului și de salubrizare a albiei râului Răut.

  Pentru că Rogojeni este o localitate situată între stânci, iar solul este destul de dur, participanții la acțiunea de salubrizare, au intervenit cu bormașina pentru a planta copacii.

  Pedagogii au curățat de deșeuri trei kilometri din albia râului Râut și au plantat circa 20 de copaci.

  “Arțarul, sucul și frasin-ul.”

  „E minunat pe câmp, în birou și aerul e altfel, nu ne mișcăm, dar aici e un aer…să-l întinzi pe pâine și să-l răsufli, atât de minunat este aici.”

  „Nuștiu, poate vom avea ocazia să venim aici și să vedem aici pomii crescuți, sădiți de noi. Chiar o să ne fie interesant.”

  „Să arătăm vrem un exemplu bun pentru elevii noștri, pentru discipolii noștri, pentru părinții elevilor noștri, cred că facem un lucru bun.”

  Participanții au adus apă cu căldările din râul Râut pentru a planta copacii iar după ce au fost sădiți pomii au fost și văruiți.

  „Îmi aduc aminte când eram copil, mama sau tata dacă se duceau și aduceau apă de la fântână, le spuneau coromâslă, era mai ușor, în mână e mai greu, taie mâinile.”

  „Iarna sunt animale de câmp, care pot să atace copacii tineri, dar ei sunt tineri, subțirei, și poate să-i roadă. -Și de asta îi văruiți?- Da.”

  „Am hotărât să venim în Rogojeni pentru că este un loc pitoresc și are necesitatea de a face un pic de regulă, curățenie.”

  Cea mai mică participantă la eveniment a fost Erica, o elevă din clasa a treia, care a venit aici împreună cu bunica sa, profesoară de meserie.

  “Doar când mi-au povestit că vom veni aici să plantăm copaci, deja m-a încântat și mi-a plăcut foarte mult, și așteptam foarte mult această zi.”

  Astfel de acțiuni de salubrizare sunt foarte importante pentru mediu, spun specialiștii de mediu.

  Leonid Paiareli, șef Inspecția pentru Protecția Mediului, Șoldănești

  „Noi toți cetățenii trebuie să conștientizăm că deșeurile nu se aruncă în locuri neautorizate, și că toate produsele de uz fitosanitar trebuie folosite conform legislației.”

  Acțiunea este una benefică pentru pedagogi care, spun ei, aici cunosc mai multe lucruri utile decât în timpul lecțiilor teoretice, online.

  Sergiu Coceaș, șef secție, Centrul de Excelență în Construcții

  “Este prima dată când organizăm un astfel de atelier. Sperăm să organizăm și la primăvară, deja poate cu elevii.”

  Alexei Burlacu, primar, satul Rogojeni, raionul Șoldănești

  „Acest loc are un viitor frumos, care s-a selectat pentru concerte mari în Republica Moldova, se va construi o scenă foarte frumoasă, în locul acesta, unde vor fi date concerte de diferite genuri.”

  La acțiunea de salubrizare au participat profesori din diferite școli profesionale, colegii și centre de excelență atât din Chișinău cât și din raioane, cum ar fi Șoldănești, Hîncești, Orhei și Florești.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021