Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Atac la adresa jurnaliștilor

  Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține puterea absolută în țara noastră, a lansat un atac fără precedent la adresa jurnaliștilor și instituțiilor media, care prezintă în mod obiectiv lucrurile. Este opinia mai multor jurnaliști care susțin că de câteva săptămâni, sunt supuși unor hărțuiri din partea deputaților PAS, care au promovat atacuri la adresa jurnaliștilor pe rețelele de socializare. Ei spun, că ceea ce se întâmplă, este un atac vădit concertat din partea formațiunii de la guvernare, care a continuat cu adresarea unui deputat PAS la Consiliul Audiovizualului, cu acuzații false la adresa televiziunilor și cu cererea ”să fie luate măsuri”.

  „Măsuri”, cei din PAS cer pentru trei televiziuni din Moldova, este vorba despre posturile de televiziune NTV Moldova, Primul în Moldova și postul public de televiziune Moldova 1. Primele au emis și o declarație referitor la acțiunile celor din PAS.

  Din declarația NTV Moldova

  „Pentru că postul nostru de televiziune difuzează știri despre majorările zilnice ale prețurilor pentru carburanți, pâine și alte produse importante, despre incertitudinea privind asigurarea țării noastre cu gaze naturale în pragul sezonului de încălzire, despre criza sanitară ce afectează tot mai mult cetățenii, inclusiv mediul de afaceri, dar și despre legăturile de rudenie ale reprezentanților guvernării, am devenit ținta unor atacuri murdare din partea guvernării.

  Și jurnaliștii postului de televiziune “Primul în Moldova” condamnă atentatul politicienilor de la guvernare la adresa mass media libere din RM. Aceștia remarcă că se încearcă împiedicarea în mod grosolan a dreptului cetățenilor la libera exprimare și impunerea cenzurii în mass media, astfel ca să dispară orice punct de vedere obiectiv și critic în adresa celor care conduc statul.

  Din declarația Primul în Moldova

  „Totodată, recomandăm instituțiilor guvernamentale să dea dovadă de mai multă transparență în activitatea sa, iar reprezentanții serviciilor de presă ale ministerelor să fie deschiși pentru jurnaliști. Regretăm că chiar astăzi jurnaliștii noștri au avut parte de exemple negative, când angajații serviciilor de presă ale instituțiilor guvernamentale au închis telefonul fără a oferi răspunsurile cerute de redacția noastră, răspunsuri așteptate, de fapt, de către cetățenii Republicii Moldova„

  Redacțiile celor două televiziuni condamnă orice gen de cenzură și califică toate aceste atacuri din partea guvernării drept atentat la libertatea de exprimare și la libertatea mass-media, cenzură descalificantă pe care autoritățile vor s-o ridice la rang de lege. Totodată, jurnaliștii au făcut apel către ONG-urile din domeniul media să ia atitudine în raport cu toate aceste atacuri ale politicienilor de la guvernare la adresa presei și să condamne ferm tentativele de a reduce la tăcere jurnaliștii critici. Jurnaliștii se adresează și ambasadelor străine, acreditate la Chișinău, să apere libertatea presei în Republica Moldova. Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții guvernării pentru un comentariu la acest subiect, nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021