Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Artă stradală

  În zile de astăzi, pentru a ne bucura de artă și frumos nu mai este necesar să mergem doar la muzee, expoziții sau în diverse galerii. Lucrările artiștilor plastici pot fi admirate chiar și pe străzile orașului, pe clădirile înalte, aciperite de picturi murale care le dau viață. De Ziua Internațională a pictorilor, colega mea, Ilona Vedrașco, ne spune mai multe despre un curent nou, dar deja popular în rândul artiștilor – street art.

  Inna Jelyaskova, pictor (Izzi Izvne), pictoriță

  „Pereții sunt pânza mea, frigul e atmosfera. Indiferent dacă e frig, plouă sau e ceață, să pictezi poți oricând, atât timp cât în suflet e cald și bine”

  Inna Jelyaskova este o moldoveancă, care din dragostea sa pentru pictură și graffiti a decis să nu-și mai ascundă lucrările în muzee sau galerii, ci să le expună în văzul tuturor, astfel încât toată lumea să se poată bucura de munca ei. În ultima vreme, la Chișinău pot fi observate tot mai multe picturi murale, fie mai mici, mai mari, mai colorate, neobișnuite, în stiluri total diferite. Toate poartă amprenta Innei și a echipei sale, „Urban Spirit Family”. Echipa de artiști a început o colaborarea cu Direcția de Transport Electric din Capitală, iar roadele nu s-au lăsat așteptate. Datorită Innei și echipei sale, Parcul de troleibuze nr. 1 poate fi numit pe bună dreptate cea mai modernă clădire din Chișinău.

  Inna Jelyaskova, pictor (Izzi Izvne), pictoriță

  «Pe acest perete, care are aproximativ 700 de metri pătrați am lucrat cu echipa mea „Urban spirit Family”, au lucrat 6-7 oameni, în diferite momente ale zilei. Am pictat aproximativ o săptămână. Condițiile meteo ne-au cam dat bătăi de cap însă, într-un final, am dus opera la bun sfârșit.”

  Această pictură murală de pe unul dintre pereții Parcului de troleibuze se încadrează în deja cunoscutul proiect internațional „16 zile de activism împotriva violenței de gen” instituită în acest an. Lucrarea poate fi admirată pe unul dintre pereții aceluiași parc de troleibuze încă anul trecut.

  Inna Jelyaskova, pictor (Izzi Izvne), pictoriță

  ”Am finalizat această lucrare exact acum un an, în aceleași condiții meteo reci. Aceasta este cea mai mare lucrare a mea din Chișinău, în stilul meu. Am făcut-o cu sprijinul „Regia Transport Electric Chișinău”. Artistul român Iliucom mi-a dat o mână de ajutor. Lucrarea sa poate fi identificată pe centru, iar semnătura mea e pe lateral.”

  Lucrările Innei sunt diverse ca stil, pe care l-a format în timp.

  Inna Jelyaskova, pictor (Izzi Izvne), pictoriță

  «Acum am propriul meu stil, începând din 2017, cream astfel de forme 3D folosind caligrafia. Acest stil îmi reflectă lumea interioară dar și spațiul din jurul nostru, uneori.

  Lucrările artistei pot fi admirate nu doar în Chișinău sau în Republica Moldova. Talentul fetei a trecut de granițele țării.

  Inna Jelyaskova, pictor (Izzi Izvne), pictoriță

  «Am reprezentat țara noastră la diferite festivaluri internaționale și în Europa, și în Emiratele Arabe Unite, în Cipru, în Rusia. Oriunde am reprezentat țara am pictat anume în acest stil. ”

  Acum, scopul principal pe care și l-a pus Inna, împreună cu echipa sa, este de a decora Chișinăul astfel încât orașul să devină o capitală modernă și colorată.

  Inna Jelyaskova, pictor (Izzi Izvne), pictoriță

  ”Direcția noastră principală este graffiti și street art, deoarece majoritatea oamenilor din echipa noastră se regăsesc anume în această zonă. De fapt, avem pe agendă o mulțime de proiecte și vom picta mult în timpul festivalului, așa că abia așteptăm.”

  Prima lucrare a artistei colorează bulevardul Grigore Vieru. Iar pe strada Pan Halipa, poate fi admirată prima lucrare a Innei, în stilul ei consacrat. Doar În Chișinău, artista are mai bine de 400 de lucrări.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020