Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Arta Broderiei Cu Mărgele

  În mâinile ei, o bucată de pânză capătă o nouă viață. Vorbim despre o pensionară din raionul Strășeni, care la 64 de ani stăpânește arta broderiei cu mărgele. Cum reușește să îmbine gustul pentru frumos cu îndemânarea și talentul, aflați din reportajul ce urmează.

  Liuba Rebeja locuiește în satul Sireți, raionul Strășeni și, de mai mulți ani, creează adevărate opere de artă. Mărgea lângă mărgea, pe toate le coase pe pânză cu mare grijă.

  Liuba Rebeja, Meșteriță

  «Asta e răbdarea și bunăvoința. Se merge rând pe rând, fiecare mărgeluță, trebuie să fii atent culorile să nu le încurci. Nu mergi haotic, dar toate într-o direcție».

  Pasiunea pentru broderie cu mărgele i-a apărut după ce a ajuns la vârsta pensionării. Chiar dacă este o muncă migăloasă, femeia spune că brodatul în mărgele este cel mai bun leac pentru suflet.

  Liuba Rebeja, Meșteriță

  «Când lucrez cu biserul, eu mă calmez. Afară poate să ningă, să plouă, dar eu m-am concentrat în lucru și sunt liniștită. În loc să iei pastile, ai luat una de aceasta, te-ai calmat și nu îți trebuie nici o pastilă».

  O lucrare o execută chiar și timp de o lună, în funcție de complexitatea modelului și dimensiune. Îi place să brodeze peisaje, portrete, dar cel mai mult icoane.

  Liuba Rebeja, Meșteriță

  «Cel mai mult icoanele îmi plac. Știți, îmi dau o liniște sufletească și te atrage. Hai, încă oleacă, încă oleacă și o termin. Iată, acestea trei sunt deja comandate».

  Uneori execută la comandă, dar cel mai mult preferă să dăruiască operele sale de artă.

  Liuba Rebeja, Meșteriță

  «Iată aceasta, e pentru feciorul de la Chișinău, să treacă în apartamentul nou, Sfinții Împărați Constantin și Elena. Am o prietenă la Chișinău, i-am dus, iată, tot așa o doamnă pe o bancă stând în parc. Și ea chiar așa și mi-a spus: parcă-s eu, pe o bancă în parc, stau și mă odihnesc».

  Chiar dacă o face mai mult pentru suflet, femeia spune că și-ar dori mult să aibă unde să le vândă.

  Liuba Rebeja, Meșteriță

  «Ca să le realizezi, nu știi unde să le realizezi, deja care dau comandă, da eu le fac, eu aș face mai multe, dar nu am piață de desfacere. Ar fi bine ca să fie unde să le ducem ca să le realizăm».

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020