Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Arma Victoriei

  La Chișinău a fost prezentată publicația „Arma Victoriei”. Echipament militar, la straja memoriei istorice”. Este o ediție unicală dedicată celei de-a 75-a aniversări a victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Creația este un catalog al monumentelor pe teritoriul Republicii Moldova, sub formă de tehnică militară. Un interviu cu autorul cărții a realizat colega noastră, Ilona Vedrașco.

  Anul trecut, Vasily Senikovski, șeful grupului de căutare “Avgust”, a descoperit un monument cu o stea printre multe morminte chiar în centrul cimitirului din satul Roșcani, raionul Anenii Noi. S-a dovedit că acolo se afla mormântul pilotului necunoscut, al cărui avion s-a prăbușit în timpul luptelor de la Roșcani, din anul 1944. În memoria sa, după război, în centrul satului a fost ridicat un monument. Cercetașii au decis să restaureze mormântul. Aceasta este una dintre numeroasele povești descrise în catalogul recent publicat al lui Alexei Petrovici, „Arme ale victoriei. Echipament militar la garda memoriei istorice ”.

  Alexei Petrovici, șef al organizației publice „Comitetul Național„ Victoria ”

  «Este o ediție formată din colecții. Deasemenea este un catalog. Poate fi utilizat ca un catalog oficial, care, deschizând-ul, poați afla că într-o oarecare regiune se află un anumit mondument istoric. Este și un album foto, deoarece toate aceste obiecte sunt fixate de către camerele foto. Este și un ghid informațional».

  În catalog sunt adunate 30 de obiecte istorice, care se află în diferite regiuni ale țării. Fiecare ditre ele își are propria semnificație și valoare istorică.

  Alexei Petrovici, șef al organizației publice „Comitetul Național„ Victoria ”

  „Există multe povești, pentru că, desigur, nu poți spune totul. Cele mai frământătoare povești, cele mai dramatice povești, am încercat să le reflectez în carte și să le povestesc despre ele”.

  Ca parte a prezentării catalogului, a avut loc o ceremonie de premiere a certetașilor cu premii de la Ministerul Apărării al Federației Ruse.

  Sergei Mafta este membru al unității de căutare din august de 6 ani. Și acest lucru este deosebit de important pentru el, în ciuda faptului că bunicul său nu a luptat în Marele Război Patriotic.

  Serghei Mafta, activist al detașamentului de cercetași „Avgust”

  „Bunicul meu nu a participat la război, dar străbunicul și bunicul soției mele au luptat pentru patria noastră. Străbunicul ei a fost ucis în prima bătălie din 1944 lângă satul Purkary, iar bunicul ei a ajuns la Viena, capitala Austriei, și a fost rănit acolo. Prin urmare, este foarte important pentru mine să-mi amintesc de strămoșii care ne-au salvat. „

  Creația „Arma Victoriei”. Echipament militar, la straja memoriei istorice”, a fost publicată cu sprijinul Fundației Russkii Mir și a Administrației prezidențiale a Republicii Moldova.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020