Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Are Moldova nevoie de NATO?

  NATO a cerut Rusiei să își retragă trupele din Transnistria și a promis că va oferi sprijin deplin Moldovei în consolidarea potențialului de apărare al țării noastre. Informația poate fi accesată în Declarația finală a summitului Alianței Nord-Atlantice, desfășurat pe 14 iunie la Bruxelles. Președinții de țară, membri NATO au semnat un document în care Rusia este etichetată drept principala amenințare la adresa securității euro-atlantice. Care este rolul pe care îl are Moldova în această politică anti-rusească în regiune, aflăm din reportajul colegei noastre Olga Dzeatcovschi.

  Alianța a declarat în mod deschis că regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru aceasta, iar NATO intenționează să își sporească prezența militară anume aici. Iar Rusia, dimpotrivă, trebuie să abandoneze consolidarea militară a forțelor sale în regiunea Mării Negre. O reacție a Moscovei la declarația statelor membre NATO, unde Rusia a fost numită direct principala amenințare, inclusiv pentru țări precum Georgia, Ucraina și Moldova, nu este încă. Dar, fără îndoială, va urma.
  Și oficialii de la Chișinău tac. Însă de curând, Kievul, Tbilisiul și Bucureștiul au fost purtătorul de cuvânt al Moldovei în marea geopolitică.
  Potrivit portalului românesc caleaeuropeana.ro, imediat după summit, președintele român Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, a subliniar „necesitatea urgentă de a sprijini țările Parteneriatului estic” prin consolidarea apărării acestora.

  Klaus Iohannis, președintele României

  «Situația de securitate în zona Mării Negre rămâne preocupantă, iar masarea recentă a trupelor și a tehnicii militare rusești la granița cu Ucraina și în Crimeea ocupată ilegal reprezintă încă o dovadă clară în acest sens. Mesajul meu este reflectat în Declarația finală a Summitului, împreună cu sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova. De altfel, în Declarația finală este afirmată susținerea NATO pentru reformele democratice din Republica Moldova».

  Prin „mesaj” Iohannis se referă la inițiativa, care a fost exprimată la summit, cel mai probabil, din partea României cu privire la consolidarea capacităților de apărare ale Moldovei cu ajutorul NATO. Și acest lucru este confirmat de punctul 14 din Declarația finală.

  Din declarația finală a summit-ului NATO

  „Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Moldovei în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. Solicităm Rusiei, în conformitate cu obligațiile sale internaționale, să retragă trupele pe care le-a desfășurat în toate cele trei țări fără acordul lor. Ne-am angajat să sprijinim implementarea reformelor democratice în Republica Moldova și să îi oferim asistență prin inițiativa noastră de consolidare a capacităților de apărare și a capacităților de securitate aferente”.

  A fost însă Moldova de acord cu acest lucru? Este o coincidență faptul că, pe 17 mai, premierul în funcție Aureliu Ciocoi, în numele întregii țări, semnează la Kiev un memorandum cu Ucraina și Georgia privind consolidarea cooperării în domeniul integrării europene. Documentul presupune, de asemenea, cooperarea în domeniul asigurării securității în regiune. O lună mai târziu, apare declarația finală a summitului NATO. Moldova nu este Georgia și nu este Ucraina, țări care nu doar insistă să adere la NATO, ci o solicită în mod deschis partenerilor occidentali. Ce face țara noastră în această companie, în Constituția căreia este consacrat statutul neutru?

  Paul Goble, ex-consilierul secretarului de Stat al SUA
  Dint interviul pentru «Эхо Кавказа»

  „Noul președinte al Moldovei, care reprezintă NATO și Occidentul, nu Moscova, facilitează extinderea Alianței. Nu cred că acest lucru se va întâmpla în primul an”.

  Opinia cu privire la faptul că țara noastră va juca rolul unei anumite zone tampon controlate prin seceriștii occidentali este confirmată și de vicepreședintele organizației Eurasia-Center, Earl Rasmussen.

  Earl Rasmussen, vicepreședintele organizației Eurasia Center
  Din interviul pentru NTV

  „Cred că în curând vom vedea în numeroase ministere cheie din Moldova diverși consilieri, reprezentanți ai Statelor Unite. Acest lucru este similar cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și aș îndrăzni să sugerez că influența lor va crește „.

  Nicolai Starikov, politolog rus

  „România este un alt instrument al politicii externe americane. Iată, așa ar trebui perceput. Un alt lucru este că României i s-a promis absorbția Moldovei de către strategii americani. Rusia are o poziție diametral opusă „.

  Conform sondajelor sociologice, mai mult de jumătate din populația Moldovei este împotriva aderării țării la NATO sau, în general, la orice blocuri militare.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021