Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Apel la ajutor

  Autoritățile la nivel local bat alarma. Acestea se plâng că din cauza creșterii galopante a prețurilor la produsele alimentare și resursele energetice, banii alocați pentru întreținerea instituțiilor de învățământ și a celor medicale, nu sunt suficienți. Atenționarea vine din partea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care au declarat că s-au adresat premierului și ministrului Finanțelor cu solicitarea de a aloca compensații pentru Primăriile din țară.

  Elena Bodnarenco – deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Banii prevăzuți în bugetul pentru anul 2021, pur și simplu, nu sunt suficienți. Aceasta înseamnă că copiii din grădinițe, școli și licee nu pot primi suficientă hrană. Iar, instituțiile medicale, vor fi nevoite să economisească la procurarea medicamentelor și achitarea salariilor. Astfel, nu vor face față facturilor pentru încălzire, iar pacienții vor îngheța de frig. Totodată beneficiarii centrelor de plasament din țară fie vor îngheța, fie vor duce foame».

  Deputații spun că o asemenea situație se atestă nu doar la nivel de sate, ci și centre raionale, inclusiv, în capitală. Potrivit deputatului blocului, Diana Caraman, edilul capitalei Ion Ceban a venit cu un demers corespunzător către ministerul Finanțelor și cel al Educației. Iar, în răspuns doar tăcere. Caraman mai spune că ignorarea acestei probleme s-ar putea perinda cu o alimentație nesatisfăcătoare a copiilor în școli și grădinițe, iar salariile cadrelor s-ar putea micșora.

  Diana Caraman , deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Normele financiare pentru un elev au fost modificate nesemnificativ în anul 2018, și au rămas la nivelul modificărilor implementate în anul 2019. Iar, acest lucru împiedică implementarea normelor de alimentație sănătoasă și o activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din țară, aprobate de către ministerul Sănătății».

  Deputații mai subliniază că la solicitările blocului, ministrul Finanțelor le-a propus autorităților locale să întocmească lista cheltuielilor și, posibil, acestea vor fi acoperite parțial din contul bugetului prevăzut pentru anul 2022. În context, opoziția a îndemnat aleșii poporului, autoritățile locale și consilierii locali să-și unească eforturile pentru a le oferi cetățenilor condiții decente de viață.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021