Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Anunț important: Băncile sunt dispuse să ofere suport agricultorilor, care întâmpină dificultăți la achitarea creditelor

  Premierul Ion Chicu a anunțat în cadrul unui briefing că, măsurile suplimentare de susținere a sectorului agricol costă aproape 1,65 de miliarde de lei, ceea ce e cu 700 de milioane de lei mai mult în comparație cu anul trecut.

  ”Este lesne de înțeles că, până la sfârșitul anului, va trebui încă de mai venit cu suport suplimentar pentru acest sector și cred că suma de 1,65 de miliarde va fi și mai mare. Toți ne dorim asigurarea securității alimentare a țării”, a spus premierul.

  Astfel, Guvernul a majorat până la 300 de milioane de lei fondul pentru compensarea pierderilor per hectarul afectat de secetă. Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial, iar agricultorii își pot solicita banii de la AIPA.

  De asemenea, a fost simplificat regulamentul de acordare a acestui ajutor financiar care variază între 1100 și 3800 de lei per hectar.

  Totodată, statul va subvenționa creditele agricultorilor, inclusiv a celor deja angajate. S-a decis restituirea TVA-ului acumulat pentru subvenționarea plăților fiscale aferente salariilor și compensarea impozitului funciar.

  De asemenea, va fi instituit, până la 31 decembrie 2020, moratoriu asupra controlului fiscal la agenții economici din agricultură.
  Potrivit premierului, toate aceste elemente au fost incluse într-un proiect de lege ce urmează a fi aprobat chiar săptămâna viitoare la Guvern și trimis Parlamentului.

  Guvernul a pregătit și un proiect de lege cu privire la reeșalonarea datoriilor la creditele luate de agricultori de la bănci și instituțiile nebancare. Acest proiect urmează a fi coordonat cu FMI.

  Asociația Băncilor din Moldova a anunțat deja că băncile din țară sunt dispuse să ofere suport clienților beneficiari de credite, care activează în sectorul agricol și întâmpină dificultăți la onorarea obligațiilor la credite.

  Amintim, fermierii au anunțat vineri seara că renunță la proteste și se întorc la muncă.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ECONOMIE

  Concurenții electorali pot beneficia de credite fără dobândă pentru alegerile locale noi din 16 octombrie curent. Un Regulament în acest sens a fost aprobat...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Inflația din Republica Moldova a lovit puternic în sectorul creditării agricultorilor din liniile de creditare internaționale, oferite prin intermediul băncilor comerciale. A crescut rata...

  ECONOMIE

  Prin majorarea ratei de bază de către Banca Națională a Moldovei sunt descurajate împrumuturile, inclusiv cele investiționale. O spune expertul în politici economice la...

  ECONOMIE

  În perioada ianuarie-iunie 2022, Guvernul PAS și al Maiei Sandu a împrumutat de la structurile internaționale peste 2,9 miliarde de lei, iar sub formă...

  Copyright © 2021