Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Anunț important: Băncile sunt dispuse să ofere suport agricultorilor, care întâmpină dificultăți la achitarea creditelor

  Premierul Ion Chicu a anunțat în cadrul unui briefing că, măsurile suplimentare de susținere a sectorului agricol costă aproape 1,65 de miliarde de lei, ceea ce e cu 700 de milioane de lei mai mult în comparație cu anul trecut.

  ”Este lesne de înțeles că, până la sfârșitul anului, va trebui încă de mai venit cu suport suplimentar pentru acest sector și cred că suma de 1,65 de miliarde va fi și mai mare. Toți ne dorim asigurarea securității alimentare a țării”, a spus premierul.

  Astfel, Guvernul a majorat până la 300 de milioane de lei fondul pentru compensarea pierderilor per hectarul afectat de secetă. Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial, iar agricultorii își pot solicita banii de la AIPA.

  De asemenea, a fost simplificat regulamentul de acordare a acestui ajutor financiar care variază între 1100 și 3800 de lei per hectar.

  Totodată, statul va subvenționa creditele agricultorilor, inclusiv a celor deja angajate. S-a decis restituirea TVA-ului acumulat pentru subvenționarea plăților fiscale aferente salariilor și compensarea impozitului funciar.

  De asemenea, va fi instituit, până la 31 decembrie 2020, moratoriu asupra controlului fiscal la agenții economici din agricultură.
  Potrivit premierului, toate aceste elemente au fost incluse într-un proiect de lege ce urmează a fi aprobat chiar săptămâna viitoare la Guvern și trimis Parlamentului.

  Guvernul a pregătit și un proiect de lege cu privire la reeșalonarea datoriilor la creditele luate de agricultori de la bănci și instituțiile nebancare. Acest proiect urmează a fi coordonat cu FMI.

  Asociația Băncilor din Moldova a anunțat deja că băncile din țară sunt dispuse să ofere suport clienților beneficiari de credite, care activează în sectorul agricol și întâmpină dificultăți la onorarea obligațiilor la credite.

  Amintim, fermierii au anunțat vineri seara că renunță la proteste și se întorc la muncă.

  a-tv.md

  Facebook

  ALEGEREA EDITORILOR

  Primele loturi de vaccin anti-Covid 19 pe care le va cumpăra Guvernul ar ajunge pentru 30% din populația Republicii Moldova. Despre aceasta s-a anunțat...

  POLITICA

  Premierul Ion Chicu a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan. Discuţiile au vizat cadrul actual al relațiilor bilaterale, inclusiv subiectele...

  SOCIAL

  „Astăzi vin cu un mesaj de felicitare pentru toți cei care studiază și cred că știința aduce beneficii societății, pentru toți studenții care reprezintă...

  POLITICA

  Premierul Ion Chicu, împreună cu soția, și-au exercitat dreptul la vot de la primele ore ale dimineții, la secția de votare nr.1/130 din municipiul...

  Copyright © 2020