Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Anularea patentelor pentru migranți

  Migrația și legalizarea moldovenilor aflați pe teritoriul Federației Ruse, cu permisul de ședere expirat, au printre subiectele abordate astăzi în cadrul Dumei de Stat. La Moscova a avut loc o ședință comună între reprezentanții diasporei moldovenești și aleșii poporului din Rusia. La discuție a participat și șeful Comitetului pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții al Dumei de Stat, Leonid Kalașnikov.

  În cadrul ședinței bilaterale, reprezentantul diasporei moldovenești în Federația Rusă, Serghei Mișin a operat cu cifre. Mișin a făcut referire la datele Biroului de Migrație, potrivit cărora în prezent pe teritoriul Federației Ruse se află 139 de moldoveni care au obținut cetățenia rusă, și încă 217 mii de moldoveni care au statut de migrant. Mulți dintre care, în perioada pandemiei, s-au pomenit cu actele expirate. Potrivit lui Mișin din frica de a da ochii cu oamenii legii și de a fi deportați, moldovenii așa și nu au mers să-și legalizeze șederea pe teritoriul Rusiei. În acest sens, Mișin le-a solicitat deputaților Dumei de Stat să le întindă o mână de ajutor conaționalilor noștri și să meargă pe calea amnistiei migraționale. Totodată, reprezentantul diasporei a solicitat anularea patentei, act fără de care moldovenii nu pot munci legal.

  Serghei Mișin reprezentantul diasporei moldovenești în FR

  ”În condițiile în care Moldova are statut de observatory pe lângă UEEA, am dori să vă rugăm să elaborați un proiect de lege și să excludeți Moldova din această listă, eliberând moldovenii de la obligativitatea de a munci în bază de patentă. Așa încât cetățenii noștri să poate veni în Rusia și să întocmească, direct, contractele cu potențialii angajatori, să se angajeze oficial în câmpul muncii”

  Partea rusă a subliniat că va examina solicitarea și va lua în calcul solicitările diasporei. Amintim că, în anul 2018, grație dialogului dintre conducerea Federației Ruse și președintele de atunci, Igor Dodon, mii de moldoveni cu actele de ședere expirate au beneficiat de amnistia migrațională.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021