Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  ANSA atenţionează asupra regulilor care trebuie respectate pe caniculă la procurarea produselor alterabile

  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenţionează populaţia asupra mai multor reguli, care urmează a fi respectate în perioadă caniculară, pentru a evita toxinfecţii alimentare.

  ANSA avertizează în special asupra procurării şi consumării produselor perisabile, cum ar fi carnea, mezelurile, peştele, lactatele, ouăle etc. Potrivit specialiştilor instituţiei, produsele uşor alterabile sunt cele mai periculoase alimente pe timp de vară, mai ales în zilele toride, care sub influența temperaturilor înalte pot crea un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea microflorei.

  Pentru a evita situațiile în care pot fi achiziționate produse neconforme, ce pot pune în pericol sănătatea și chiar viața, ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la câteva aspecte: să achiziționeze produse alimentare din locuri autorizate în conformitate cu legislația din domeniu; în cazul constatării unor nereguli, să depună reclamațiile respective în conformitate cu legislația în vigoare către subdiviziunile teritoriale ANSA.

  Produsele alimentare, în special cele perisabile, trebuie să fie plasate spre comercializare în condiții termice necesare. Totodată, toate produsele alimentare trebuie să fie asigurate cu un marcaj, ce ar aduce la cunoștința consumatorilor despre toate mențiunile prevăzute în legislație. Informația de pe etichetă trebuie să cuprindă: denumirea produsului, numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, cantitatea netă sau volumul de produs, data durabilității minime sau data limită de consum, țara de origine, condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare, declarația nutrițională și instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar.

  Este necesară integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportării, depozitării și al comercializării. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat, să nu prezinte semne de bombaj; transportarea produselor alimentare în perioada respectivă trebuie să fie în cel mai scurt timp posibil; după procurare, produsele trebuie păstrate conform indicațiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului.

  Pentru cei ce intenționează să organizeze ceremonii, festivități şi banchete se aduce la cunoștință că organizarea și desfășurarea evenimentelor au dreptul de a o practica numai operatorii din businessul alimentar; produsele alimentare folosite la prepararea bucatelor necesită a fi achiziționate, în mod obligatoriu, de la agenți economici autorizați, să fie însoțite de certificatele necesare, conform legislației, pentru a facilita, în caz de necesitate, trasabilitatea acestor produse, se interzice recepția materiei prime, produselor alimentare din locuri neautorizate (inclusiv celor produse în condiții casnice).

  De asemenea, ANSA recomandă să fie acordată o atenţie deosebită organizării ieșirilor familiale, meselor în aer liber. Pentru aceasta produsele alimentare trebuie să fie alese cu mare atenție, fiind excluse produsele gata și ușor perisabile, ce necesită regim termic special pentru păstrare. Totodată, se recomandă folosirea ambalajelor izotermice.

  Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor notează că toate reclamațiile pot fi înaintate prin:  Linia verde ANSA 080080033; poșta electronică: [email protected]; linia specializată anticorupţie ANSA 022-290-800 ori Viber 067675544 (8.00-16.00).

  moldpres.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  SOCIAL

  Pelmeni cu salmonella. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a interzis plasarea pe piață a unui lot de semifabricate. Este vorba de 50 de  cutii a...

  Noutăţi

  Pe perioada caniculei, în toate sectoarele capitalei, în locurile publice aglomerate, de către preturile de sector şi agenţii economici, sunt instalate puncte de aprovizionare...

  Noutăţi

  Autoritățile municipale, în luptă cu temperaturile mari. Potrivit primarului general Ion Ceban, străzile din Chișinău sunt stropite pe timp de caniculă cu apă tehnică...

  SOCIAL

  Persoanele fizice au dreptul scoată sau să introducă pe teritoriul Republicii Moldova bijuterii din metale și pietre prețioase până la cinci unități, indiferent de...

  Copyright © 2021