Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  ANSA atenționează asupra creșterii sporite a ambroziei

  Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a atenţionat asupra faptului că ploile frecvente și căldură de peste 30 de grade, favorizează dezvoltarea sporită a ambroziei, care poate fi găsită pe întreg teritoriul ţării, atât pe terenuri neîngrijite, pe marginea drumurilor, cât şi în păduri, în grădini și parcuri. ANSA a solicitat tuturor deținătorilor de terenuri afectate să se ocupe de distrugerea plantei.

  Potrivit instituţiei, până la începutul toamnei, polenul ambroziei, purtat de vânt, poate provoca polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului). Totodată, prezența buruienii în culturile agricole cauzează pierderi semnificative de recoltă.

  “Ne adresăm către toți producătorii agricoli, consiliile locale, persoanele fizice şi juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, să efectueze cercetarea sistematică a terenurilor, pentru identificarea buruienii și distrugerea acesteia”, a solicitat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

  Pentru distrugerea eficientă a ambroziei este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice. Totodată, la aplicarea metodei chimice se recomandă utilizarea erbicidelor omologate și incluse în Registrul de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților.

  „În procesul de cercetare-experimentare în condiții de câmp, erbicidele recomandate au demonstrat o eficiență sporită la distrugerea ambroziei în proporție de 70-99 la sută”, conform ANSA.

  Ambrosia artemisiifolia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condițiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arșiță, preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante, comparativ cu culturile agricole. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătății populației.

  moldpres.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  SOCIAL

  Pelmeni cu salmonella. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a interzis plasarea pe piață a unui lot de semifabricate. Este vorba de 50 de  cutii a...

  Noutăţi

  Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în intervalul 16.07. – 22.07.2022 pe arii extinse, se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat,  pe data de 15 iulie 2022, predominant în raioanele centrale și de sud ale țării, temperatura maximă a...

  SOCIAL

  Având în vedere perioada cu temperaturi ridicate (caniculă) a anului, Agenția Națională  pentru Siguranța Alimentelor recomandă  populației ca să acorde o atenție deosebită modului...

  Copyright © 2021