Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Anii mei, bogăția mea?

  Vârsta de pensionare este un subiect care de 25 de ani, stârnește controverse și discuții aprinse. Reforma pensiilor în Moldova a demarat, apoi a fost stopată, apoi reluat acest proces, pentru că, potrivit autorităților, populația este în scădere, îmbătrânește, numărul contribuabililor este în scădere și nu sunt suficienți bani la CNAS pentru toți pensionarii. Însă realitatea moldovenească este un pic alta: bărbații din Moldova trăiesc în medie 64 de ani, femeile – 72, prin urmare, nu toți ajung să-și ridice pensiile.

  Pentru prima dată, vârsta de pensionare în Republica Moldova s-a majorat în 1999, când a fost lansată prima reformă a pensiilor. Dacă anterior femeile se pensionau la 55 de ani iar bărbații la 60 de ani, atunci de la 1 ianuarie 1999, vârsta de pensionare a început să crească treptat cu câte 6 luni pe an ca până în 2008 să ajungă de 60 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați. În 2002, comuniștii ajunși atunci la putere, au decis să pună „pe stop” măsura nepopulară a creșterii vârstei de pensionare. Astfel aceasta a fost oprită la nivelul anului 2002: 57 ani pentru femei și 62 pentru bărbați.

  O altă reluare a reformei pensiilor a avut loc după venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană. În primul rând, în 2011, vechimea în muncă a început să crească de la 30 la 35 de ani, iar în 2013 Ministerul Muncii și Protecției Sociale a inițiat dezbateri publice referitor la noua reformă a sistemului de pensii. Atunci se anunța că reforma nu suportă amânare, deoarece conform calculelor specialiștilor, în 30 de ani statul nu va mai putea susține financiar pensionarii. Iar donatorii externi au cerut insistent ca Chișinăul să reia procesul de implementare a reformei pensiilor, și în aproape un an să egaleze vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 62 de ani, iar apoi să majoreze vârsta de pensionare pentru toți cetățenii țării până la 65 de ani. Drept urmare, la 1 ianuarie 2017, în Moldova a fost lansată o nouă reformă a pensiilor. Unul dintre elementele sale specifice, a fost trecerea treptată la o vârsta unică de pensionare pentru toți cetățenii țării. La sfârșitul anului 2020, deputații din parlamentul de atunci, reprezentați de Partidul Socialiștilor și Partidul Șor, au votat în favoarea unei legi care reduce vârsta de pensionare pentru femei de la 63 la 57 de ani, iar pentru bărbați până la 62 de ani. Documentul trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, însă aseară, PAS-ul de la guvernare a decis să anuleze această lege. În așa mod, bărbații se vor pensiona la 63 de ani, iar pentru femei vârsta de pensionare va crește treptat, iar până în anul 2028 va ajunge la 63 de ani. Partidul Acțiune și Solidaritate, care promitea tuturor vremuri bune, explică decizia de a crește vârsta de pensionare prin faptul că statul nu are bani. Dar, în același timp, din anumite motive, statul a găsit bani pentru majorarea fondului aparatului prezidențial cu 2 milioane de lei anul acesta, și încă plus 3 milioane anul viitor, a găsit bani pentru a majora bugetul guvernului cu 250 de milioane de lei, să majoreze salariile deputaților cu 1400 lei pe lună, iar președintelui țării și președintelui parlamentului – cu 1500 lei. S-au găsit și miliarde pentru achiziționarea gazelor din surse alternative, în urmă cu o lună. Pentru pensii însă, bani nu-s!

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021