Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Angajații CFM protestează

  Angajații Căii Ferate din Moldova, din diferite raioane, au ieșit, astăzi, în stradă pentru a cere să li se facă drepatate și să li se achite restanțele salariale din perioada 2015-2020. Oamenii s-au plâns că s-au împotmolit în datorii și au ajuns la mila rudelor și prietenilor, pentru că de mai multe luni n-au primit un leu din partea întreprinderii. Manifestanții au solicitat ajutorul conducerii de vârf a țării.

  Cu mesajul să li se facă dreptate, zeci de angajați ai CFM au cerut să li se achite restanțele salariale pentru perioada 2015-2020. Protestul care a durat circa două ore a fost organizat atât în capitală, cât și la șapte noduri feroviare – de la Ocnița la Giurgiulești. Oamenii de la sudul țării s-au plâns că au ajuns la capătul puterii și-au cerut să li se achite salariile, după ce fosta conducere a întreprinderii n-a fost capabilă să-și onoreze obligațiunile.

  Atât eu, cât și soțul meu suntem angajați ai CFM.
  Cum poți să trăiești patru luni de zile cu 3.000 de lei? Ieri, soacra ne-a dat câteva pachete cu terci și macaroane.
  Eu consider că ceea ce se întâmplă este o crimă, un genocid orientat împotriva oamenilor, împotriva copiilor, împotriva soțiilor. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Acești oameni trebuie trași la răspundere.

  Ce să fac acum? Să trăiesc cu povara creditelor? Ce să mănânc? Pe ce bani să-mi hrănesc copii?
  Salariul meu este singura mea sursă de venit cu care pot să-mi întrețin familia.

  Suntem flămânzi ca câinii. Ne certăm între noi atât acasă, cât și la locul de muncă.
  În satul Romanovca, o femeie a leșinat din cauza foamei în timp ce-și ținea copilul în brațe. Ea a fost dusă la spital. Tot ce vreau este să-mi dea banii pe care i-am muncit, nu-mi trebuie banii lor. Dați-mi ce este al meu.

  Manifestanților din Basarabeasca li s-a alăturat și președintele raionului, Petru Pușcari. Funcționarul și-a exprimat speranța că doleanțele angajaților CFM vor fi auzite și-n birourile conducerii de vârf a țării.

  Petru Pușcari, președintele raionului Basarabeasca

  Persoanele vinovate care timp de ultimii 10-20 de ani nu se știe ce au făcut la CFM , trebuie trase la răspundere. Este important ca conducerea țării să-i audă pe oameni, pentru că ceea ce se întâmplă depășește oricare limită.

  Între timp în capitală, s-a manifestat atât în fața Parlamentului, cât și în fața Președinției. Oamenii și-au dorit să vorbească cu șeful statului pentru a se face auziți.

  Ion Zaporojan – Preşedinte al Federaţiei Sindicale a Feroviarilor din Moldova

  Ea este, în primul rând, om și este responsabilă în fața cetățenilor acestei țări. Ea a depus jurământul și trebuie să studieze problema și să ajute oamenii care activează în acest domeniu, așa încât să-și primească, fie și mic, salariul care l-au câștigat prin munca sa.

  După zeci de minute de așteptare, Maia Sandu așa și n-a mai ieșit în fața manifestanților. Subliniem că, tot astăzi a avut loc ședința comisiei speciale privind analiza situației economico-financiară a CFM, creată la inițiativa PSRM. În cadrul acesteia a fost luată decizia că săptămâna viitoare să fie audiat directorul întrerprinderii. „Calea Ferată a Moldovei”, iar ulterior comisia de resort va anunța ce pași urmează a fi întreprinși pentru soluționarea problemelor din cadrul întreprinderii.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020