Connect with us

Salut, ce cauți?

  • Русский
  • ECONOMIE

    Aneta Zasavițchi: Horeca nu aprobă recomandările Ministerului Economiei

    Asociația Localurilor și Restaurantelor de Agrement nu aprobă recomandările Ministerului Economiei ca accesul persoanelor în restaurante, hoteluri și cafenele să fie permis doar la prezentarea certificatului de vaccinare, certificatului care să confirme prezența anticorpilor sau un test negativ la Covid-19. Președintele Asociației Localurilor și Restaurantelor de Agrement, Aneta Zasivețchi, consideră că este o decizie prematură, pentru că doar 20 de procente din populație este vaccinată, ceea ce ar însemna o pierdere enormă pentru localuri.

    “Una din măsuri care a fost discutată la ședința cu ministerului Economiei era vaccinarea personalului în proporție de 90 la sută, fie testarea la 2-3 zile a celor nevaccinați din cont propriu, ceea ce este o problemă foarte mare întrucât scepticismul cetățenilor față de vaccin este demonstrat prin rata mică de vaccinară per țară de doar 20 de procente, iar testarea din cont propriu, fie a angajatului, fie a  companiei este destul de costisitoare. Niciun chelner din cont propriu nu își va permite să se testeze la 2-3 zile pentru că asta este o sumă care întrece chiar și salariul lor minim pentru o lună de activitate. Iar pentru companii sunt niște cheluieli foarte și foarte mari ca să își testeze toți angajații. Propunerea noastră către autorități este atunci când vorbim de unități de comerț, centre comerciale, Horeca, vorbim despre un anumit număr de oameni ceea ce ar da posibilitatea de calcul și de bugetare, de alocare a unui buget din partea autorităților pentru această testare, în caz contrar nu știu cine și cum se va conforma, pentru că testele sunt foare costisitoare, iar vaccinul nu este obligatoriu. Cam este o discrepanță pentru că vaccinul nu este obligatoriu însă prin deciziile comisiei impun patronii cumva să atingem acea rată de vaccinare. Este o normă foarte ambiguă. Se va lăsa la latitudinea administratorului de local să decidă, fie restaurantul acționează cu măsuri restrictive, cu o capacitate de 50 de procente, distanță între mese, fie fără restricții, însă se declară covid free, ceea ce ar presupune că pe lângă personalul vaccinat sau testat, oaspeții localului acced doar la prezentarea certificatului, fie teste care au termenul de valabilitate ok. Iarăși ar fi o decizie nu rea aceste localuri free, însă este o decizie prematură, pentru că doar 20 de procente din populație este vaccinată, și ar fi o pierdere enormă pentru localuri, să lucreze doar 20 de procente, luând în calcul numărul lor de per țară”, a conchis Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Localurilor și Restaurantelor de Agrement.

    Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

    Telegram channel

    a-tv.md

    Facebook

    Copyright © 2021