Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Analiștii: Igor Dodon pornește cu cele mai mari șanse în alegerile prezidențiale

  Igor Dodon pornește cu cele mai mari șanse în alegerile prezidențiale. Așa cred analiștii politici de la Chișinău, care și-au expus opiniile pentru Politics.MD, făcând trimitere la rezultatele ultimilor sondaje de opinie și la (in)acțiunile opoziției. Mai mult decât atât, comentatorii susțin că Igor Dodon a reușit să mențină sprijinul alegătorilor care l-au votat, în timp ce Maia Sandu a comis gesturi lipsite de eleganță în raport cu categorii întregi de alegători. Totodată, aceștia consideră că această devansare al lui Igor Dodon față de ceilalți oponenți politici se explică și prin alți factori.

  Poziționarea lui Igor Dodon pe primul loc în preferințele moldovenilor s-ar justifica prin faptul că cetățenii sunt obosiți de schimbările politice care au loc în structurile superioare de stat și perindarea diferitor lideri politici la conducerea țării, susține Valentina Tîrbu, comentator politic.

  „Moldovenii tind spre o stabilitate și o înțelegere, colaborare între organele conducerii statului, ceea ce ar putea asigura actualul președinte. Ținînd cont de faptul că atît prim-ministrul I. Chicu, președintele Parlamentului Z. Greceanîi cît și primarul capitalei I. Ceban sunt membri ai Partidului Socialiștilor, ceea ce le-ar asigura stabilirea un echilibru între Președinție, Parlament și Guvern”, a menționat Valentina Tîrbu.

  Analistul Corneliu Ciurea menționează că rezultatul alegerilor prezidențiale va fi în favoarea lui Igor Dodon datorită opoziției, care a rămas corigentă la capitolul disciplină, programe și acțiuni politice.

  „Igor Dodon este candidatul cu cele mai mari șanse chiar dacă opoziția contează pe victorie și speră. Totuși, puterea nu trece ușor dintr-o parte în alta. Puterea trebuie meritată. La acest capitol opoziția s-a dovedit a fi corigentă în ultimul an. Lupta cu Dodon a fost dusă mai curînd de Plahotniuc și Șor (care nu candidează) decît de Sandu, Năstase și Usatîi. În aceste condiții, puterea n-are cum să cadă ca o pară mălăiață în gura opoziției. Dacă s-ar întîmpla o asemenea minune ar fi un rezultat nedrept”, a conchis expertul.

  În aceeași ordine de idei, comentatorul Vitali Catană se arată încrezut că în turul al alegerilor prezidențiale Maia Sandu va pierde în fața lui Igor Dodon.

  „Se întâmplă așa pentru că este vorba de tendințe conturate cu mult timp în urmă și ele nu pot fi schimbate în paradigma actuală. În ceea ce privește cauzele acestei situații, Maia Sandu este ea însăși cauza. Pe de o parte, nu este capabilă să articuleze un mesaj pozitiv pentru alegători, iar pe de altă parte, a reușit să antagonizeze categorii întregi de cetățeni, reducând numărul celor dispuși să o voteze în comparație cu alegerile precedente, când de asemenea a suferit înfângere”, a opinat Catană.

  Rezultatele sondajului care îl dau drept câștigător pe Igor Dodon și în primul și în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale nu este meritul președintelui, ci a contracandidaților săi, spune expertul politic Andrei Ilașciuc.

  „Mă refer la acei politicieni de pe segmentul centru-dreapta. Ei acolo sunt foarte mulți, fiecare au ambiții și așteptări foarte mari. Orgoliul moldovanului nu le permite să se unească, să înainteze un candidat comun, sunt foarte categorici, foarte geloși unii pe alții, din aceasta cauză intră în conflicte permanent și acest lucru dăunează imaginii acestor lideri, dar în special principalului contracandidat Maia Sandu, care deja impardonabil încearcă să mai pască din grădinile altor lideri de pe segmentul în care ea acționează”, a menționat expertul.

  politics.md

  Facebook

  Copyright © 2020