Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Amintiri despre Filarmonică

  O expoziție tematică, numită “FEEL HARMONY”, realizată de către pictorița Valeria Barbas, a fost deschisă publicului la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Timp de două luni, artista, pasionată de fotografie, a realizat zeci de poze, în care a surprins imaginea Filarmonicii Naționale, distrusă de flăcări la finele lunii septembrie. Colega mea, Ilona Vedrașco, a fost printre vizitatorii expoziției inedite.
  .

  Clădirea Filarmonicii Naționale, cuprinsă de flăcări în data de 24 septembrie, a fost una dintre cărțile de vizită ale Chișinăului. Focul însă a înghițit cele peste 1500 de partituri, instrumente și costume, unele create chiar și în anii 40 ai secolului trecut. Artista Valeria Barbas a reușit să surpindă prin obiectivul aparatului de fotorafiat doar ceea ce a mai rămas din aceste obiecte valoroase.

  Valeria Barbas, artist

  Iinițial, nu am vrut să fac o expoziție. Am participat ca volunatar la selectarea partiturilor. Prin urmare, astăzi am prezentat 20 de fotografii, care includ câteva partituri care sunt foarte importante pentru mine.”

  Valeria Barbas e un artist complex. În calitate de compozitor, își amintește despre concertele la care a participat de pe scena Filarmonicii. Unele dintre obiectele distruse de flăcări au o semnificație specială pentru ea.

  Valeria Barbas, artist

  „Acești pereți au auzit și au văzut multe. Dacă la început am evitat să intru în clădire, acum m-am obișnuit cu ideea și am găsit în acest spațiu un fel de armonie pentru mine.”

  Ilonavedrașko, reporter Accent TV

  „Expoziția este bogată în instalațiile sale. De exemplu, acest reflector, care a stat cândva pe scena Filarmonicii și a fost un element al celebrului candelabru.”

  Pe lângă poze, exponatele cheie din cadrul expoziției sunt elementele arse și deja ruginite care se regăseau pe scenă. Printre ele se numără și un pian. Majoritatea vizitatorilor nu au venit întâmplător la expoziție, întrucât aici au găsit o parte din viața sau opera lor.

  „Pentru mine, Filarmonica este prima mea dragoste și nopțile nedormite la pian. Odată am dansat balet pe scena filarmonicii. Pentru mine a fost cea mai frumoasă sală și scenă din Chișinău”.

  „Sunt artist, iar pentru mine Filarmonica a însemnat mult mai mult decât pentru un simplu trecător sau un cetățean obișnuit.”

  „În primul rând, Filarmonica pentru mine a fost locul unde an de an veneam să ascult jazz. Odată cu ea a dispărut și obiceiul meu”.

  Expoziția artistei Valeria Barbas „Feel Harmony” de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei va fi deschisă până în data de 20 decembrie, iar accesul este gratuit.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2020