Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Amenzi pe timp de pandemie

  De la decretarea stării de urgență și până în prezent oamenii legii au întocmit peste 1400 de procese verbale pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități. Cele mai frecvente încălcări sunt nepurtarea măștii, aflarea în grupuri mai mult de trei pesoane, dar și aflarea oamenilor pe teritoriul stațiilor Peco, fără masca de protecție.

  Oamenii legii precizează că o persoană care nu a purtat masca de protecție sau care s-a aflat într-un grup mai mult de trei persoane nu va fi amendată din start. Inițial polițistul se va apropia și va avertiza persoana care nu s-a conformat cerințelor. Amenzile se aplică atunci când cetățeanul nu se conformează avertizărilor polițiștilor.

  Dorel Nistor, șef al Secției Interacțiune Comunitară, Direcția Ordine Publică, INSP

  „Până la moment și de la instituirea stării de urgență au fost întocmite peste 1400 de procese verbale în privința acelor persoane care cu rea voință nu au dorit și nu doresc intenționat să se conformeze acelor cerințe.”

  Amenzile au fost aplicate pentru nepurtarea măștii în locuri aglomerate cum ar fi piețe, magazine și centre comerciale. Cu procese verbale s-au ales și cei care s-au aflat în grupuri mai mult de trei persoane dar și cei care s-au aflat fără mască pe teritoriul benzinăriilor. Cu amendă s-a ales și un preot dar și zece enoriași pentru că nu au purtat mască în biserică. Nu au scăpat de pedeapsă nici șoferii transportului public dar și pasagerii care s-au împotrivit să poarte masca.

  Dorel Nistor, șef al Secției Interacțiune Comunitară, Direcția Ordine Publică, INSP

  “Dacă este documentat pentru prima dată, amenda constituie de la 2 la 5 mii de lei. Dacă pe parcursul unui an, aceeași persoană admite o încălcare repetată, deja amenda constituie de la 10 la 25 de mii de lei.”

  Dorel Nistor a precizat că după ora 23.00 pot circula doar persoanele care se duc la farmacie să cumpere medicamente și cele care se deplasează în scop de serviciu.

  Dorel Nistor, șef al Secției Interacțiune Comunitară, Direcția Ordine Publică, INSP

  Dacă chiar și se deplasează cum ați menționat și dumneavoastră, vine de la rude, sau de la părinți și nu intră în acest timp, el când se pornește ar trebui să întocmească o declarație pe propria răspundere, indicând ora când se pornește cu toate datele de contact și aproximativ timpul de deplasare din punctul A în punctul B.

  Acest tânăr spre exemplu nu crede în existența coronavirusului și nu purta nici masca de protecție.

  “-Credeți în coronavirus?
  – Ah…nu, desigur că nu.
  – Nu credeți?!
  – Nu!
  -Atâta lume moare în fiecare zi?!
  – Eu nu cred că lumea asta moare din cauza coronavisrului, mă înțelegeți?!
  De asta nu purtați mască?
  -Nu, doar de formă, când trebuie.”

  În afara camerelor de luat vederi, tânărul ne-a zis că are 22 de ani și este student la Academia de Muzică.

  “Cum vă numiți?
  -Are vreo importanță asta?
  -Oricum opinia o facem publică!
  -Unde ?
  -La televizor!
  – În orice caz, eu nu vreau să mă prezint și niciun fel de „nanu Vanea”!

  Alți oameni ne-au spus că poartă masca de protecție, și nu așa pur și simplu dar ne-au arătat cum se poartă corect.

  «Eu, corespunzător, port mască după regulile impuse, acoper nasul și gura, regula de aur, punct!»

  „Mă strădui să port mască pentru că este o responsabilitate față de oamenii din jurul nostru. Trebuie să ne păzim în aceste timpuri grele.”

  Unii oameni au recunoscut că poartă masca doar când văd polițiștii.

  “Când eu îi văd, îmi cer scuze și îmi pun masca. Înțeleg că asta e meseria lor, sărmanii tineri.”

  „E coronavirus, ei și ce. În fiecare an, apar fel de fel de viruși, dar viața merge mai departe. Pe mine acest subiect nu mă afectează deloc.”

  Zilnic, circa patru mii de polițiști sunt implicați în activități de prevenire, de informare și documentare a persoanelor care nu respectă restricțiile impuse de autorități pe timp de pandemie.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020