Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Amenințare pentru CSI

  ONG-urile finanțate din Occident reprezintă o amenințare pentru toate țările CSI. Declarația a fost lansată de deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea la evenimentul de lansare a cărții sale „Societatea civilă a Moldovei: sponsori. ONG-crația. Războaiele culturii „. În cartea sa, deputatul scoate la iveală o întreagă rețea de ONG-uri care sunt finanțate din Occident și colaborează activ cu sursele mass-media pentru a aduce la putere politicieni pro-occidentali.

  În cadrul evenimentului de lansare a cărții, Bogdan Țîrdea a declarat că unii nu văd nimic rău în faptul că ONG-urile sunt finanțate din exterior. Cu toate acestea, deputatul insistă că aceasta reprezintă o amenințare gravă la securitatea țării și formarea statului de drept. Explicația este una simplă: ONG-urile finanțate de occident, promovează interesele politicienilor pro-occidentali, care odată ajunși la putere îndeplinesc voința sponsorilor lor din exterior, și nu cea a oamenilor.

  Bogdan Țîrdea, autorul cărții, deputat, Parlamentul RM

  «ONG-urile sunt folosite de Occident pentru finanțarea partidelor liberale, pro-occidentale din întreg spațiu CSI. Și în această carte am prezentat multe astfel de exemple. Cel puțin în Moldova, avem o mulțime astfel de exemple.».

  Rețelele de ONG-uri și mass-media, Țîrdea le-a comparat cu o „armată postmodernă” care și-a făcut loc în toate țările din spațiul post-sovietic și care acționează în interesul finanțatorilor săi, care deseori nu coincid cu interesele statului în care activează. În cartea sa, autorul ne vorbește că astfel de cazuri le putem găsi în toate țările CSI. În Federația Rusă, spre exemplu, în anul 1999 , partidul Iabloko era finanțat de Fundația omului de afaceri George Soros. În Ucraina de banii magnatului se bucura formațiunea politică – Sluga Noroda, în Moldova – PAS, în Georgia partidul Saakașvili, iar în Armenia formațiunea politică apropiată premierului Nikol Pashinyan.

  Bogdan Țîrdea, autorul cărții, deputat, Parlamentul RM

  «În Moldova, președintele Maia Sandu a fost președintele Senatului Fundației Soros, președintele Legislativului, Igor Grosu a beneficiat de sute de granturi din partea Fundației Soros, prim-ministrul Natalia Gavrilița, care este cumetra șefului statului – a lucrat și în instituțiile financiare globale. Astfel are și ea legături cu această fundație.».

  Deputatul a spus că, începând cu anul 1991 și până-n 2020, numărul ONG-urilor din Moldova a crescut de la 38 la 14 mii. Conform calculelor, doar în anul 2017, ONG-urile din țara noastră au beneficiat de sprijin financiar în valoare de 108 milioane de euro, echivalentul a 2 miliarde de lei moldovenești. Am încercat să obținem un comentariu din partea persoanelor vizate în material, nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021