Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Alegerile prezidențiale și parlamentare nu vor avea loc în aceeași zi

  Alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc în aceeași zi cu scrutinul prezidențial din toamna anului curent. Este decizia Curții Constituționale, făcută publică în această dimineață. Experții în drept constituțional consideră că, din punct de vedere legal este o decizie corectă, mai puțin corect este însă ceea se întâmplă în actualul Parlament.

  Potrivit magistraților Înaltei Curți, nu există posibilitatea organizării scrutinelor prezidențial și parlamentar anticipat în aceeași zi.

  DOMNICA MANOLE, PREȘEDINTELE CC

  „Desfășurarea alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale, ordinare sau anticipate în această perioadă este interzisă. Desfășurarea a două scrutine în aceeași perioadă, cu excepția alegerilor parlamentare și a celor prezidențiale ordinare sau anticipate este permisă”

  Experții în drept constituțional declară că decizia este una corectă, fiindcă alegătorii vor avea posibilitatea să se concentreze doar asupra unui scrutin.

  VICTOR PUȘCAȘ, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE

  «Altă hotărâre CC nu putea să pronunțe decât ceea ce este scris în Constituție. Pot fi numite alegeri anticipate deja după ce se va încheia Campania electorală de alegere a președintelui».

  STANISLAV PAVLOVSCHI, EX-JUDECĂTOR LA CEDO

  «Decizia de azi întrunește toate condițiile regimului constituțional al RM, introduce claritate în procesul de alegere a președintelui și de alegere a parlamentului. Aceasta este unica soluție corectă».

  Mai puțin corect și ilegal, spun experții, este ceea ce se întâmplă în actualul Parlament. Potrivit celor doi experți se creează un blocaj intenționat a activității Legislativului.

  VICTOR PUȘCAȘ, EX-PREȘEDINTELE CURȚII CONSTITUȚIONALE

  «Este un parlament nefuncțional la ziua de azi. Guvernul corect s-a adresat în Parlament cu asumarea răspunderii, deoarece problemele bugetului țin în mare parte de competența guvernului».

  STANISLAV PAVLOVSCHI, EX-JUDECĂTOR LA CEDO

  «Este absolut inadmisibil de creat o situație de blocaj în parlament, dacă cineva de exemplu blochează strada el este atras la răspundere penală. Este clar că se urmărește scopul blocării activității organului legislative și profanarea ideilor parlamentarismului și aceste acțiuni sunt extreme de periculoase”.

  Menționăm că examinarea la CC, a avut loc ca urmare a sesizărilor depuse de deputatul PSRM, Vasile Bolea și de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

  Copyright © 2020