Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Alegeri cu semne de întrebare

  Astăzi, Comisia Electorală Centrală a înregistrat al optulea concurent electoral care va participa la viitoarele alegeri parlamentare anticipate. Și, deși pregătirile pentru alegerile din 11 iulie sunt în plină desfășurare, întrebarea principală rămâne încă deschisă – din ce surse financiare intenționează autoritățile să acopere costurile campaniei electorale?
  CEC înregistrează acum activ observatori pentru viitoarele alegeri, precum și membri ai birourilor circumscripțiilor electorale. Și, în același timp, negociază cu guvernul interimar, ca cel din urmă să aloce întreaga sumă de bani pentru a asigura organizarea alegerilor la nivel înalt.

  Maxim Lebedinschi, secretar CEC

  „La ziua de astăzi trebuie să ne determinăm cu bugetul limită pentru secțiile de votare de peste hotare așa cum este prevăzut de articolul 31, aliniatul 6, Cod Electoral care stabilește că bugetul pentru secțiile de votare deschise în afara țării se stabilește de Guvern și CEC”

  Totodată încă nu este clar cum CEC va rezolva problema deschiderii secțiilor de votare în străinătate. Și, dacă numărul acestora va crește, atunci în ce proporții. În situația în care se simte o lipsă acută de bani, autoritățile vorbesc despre necesitatea deschiderii cât mai multor secții de votare pentru diaspora moldovenească. Potrivit șefului CEC, Dorin Cimil, vorbim despre 190 de secții de votare comparativ cu 139, în ultima campanie prezidențială. Într-un comentariu pentru Accent TV, secretarul CEC a subliniat că această problemă este acum discutată activ și va fi rezolvată în dependență de capacitățile financiare.

  Maxim Lebedinschi, secretar CEC

  ”În dependență de sursele bugetare care vor fi alocate. Însă putem să facem prognoza mai exactă inclusiv reișind din cele trei criterii: înregistrarea prealabilă, numărul de cetățeni care au participat la ultimul scrutin și informațiilor cu privire la numărul de cetățean aflați pe teritoriul statului gazdă”.

  Amintim că anterior CEC a aprobat estimarea costurilor pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate la 125 de milioane de lei. Însă în bugetul pentru anul 2021, fonduri în aceste scopuri nu au fost prevăzute. Prim-ministrul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, declara anterior că în Fondul de rezervă al guvernului erau doar 98 de milioane de lei, dintre care 70 de milioane au fost deja transferați la CEC.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021