Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Alcoolul, un dușman al șoferilor

  Deși codul contravențional și Codul Penal cu referire la conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate prevede sancțiuni dure, mii de șoferi continuă să sfideze legea și să urce băuți la volan. Numărul persoanelor prinse în stare de ebrietate la volan în acest an este cu 20% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

  Potrivit datelor oficiale, în primele 6 luni ale anului 2020, au fost înregistrate 66 de accidente, cauzate de șofatul în stare de ebrietate, în rezultatul cărora 4 persoane au decedat și alte 84 au fost traumatizate. Totodată, până la ziua de azi, în trafic au fost identificați în jur de 2606 de conducători auto ce conduceau sub influența băuturilor alcoolice, adică cu 20 % mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. Din aceștia, aproape 2000 de persoane au fost în stare avansată de ebrietate, ceea ce presupune răspunderea penală pentru această faptă. 00.48

  Pavel Apostol, șef secție Inspectoratul Național de Securitate Publică, INP

  «Dacă o persoană a fost depistată în stare de ebrietate la motocicletă, având categoria A, dar el în permis are și categoria A,B,C, și alte categorii, absolut tot permisul se anulează, i se anulează absolut toate categoriile, iar dacă dorește să-l dobândească va trebui să susție examenul pentru fiecare categorie în parte. La răspunderea contravențională, vaporii de alcool în aerul expirat trebuie să se încadreze în normele de la 0,15 până la 0.30 ml/l, și în sânge de la 0,3 până la 0,5 ml/l. Tot ceea ce este mai mare de 0.30 în aerul expirat și mai mare de 0,5 în sânge, se sancționează cu răspundere penală, este o infracțiune și se cataloghează ca stare de ebrietate cu grad avansat».

  Dacă se încadrează în normele contravenționale, se aplică o amendă în sumă maximă de 25 000 de lei, persoanei îi este suspendat permisul de conducere pe un termen de la 6 luni la un an de zile, sau muncă neremunerată în folosul comunității. Dacă persoana este depistată a doua oară pe parcursul unui an și tot aceste norme se încadrează ca fapta contravențională, iarăși se aplică amenda maximă de 25 000 lei, numai că privarea dreptului de a conduce ajunge de la 2 la 3 ani de zile. Dacă starea de ebrietate este cu grad avansat, se înregistrază o faptă penală, infracțiune, iar permisul de conducere se anulează. Totuși, șoferii au șansa să-și recupereze permisul. Timp de 2 luni aceștia pot trece cursul de reeducare anti-alcool, anti-drog, la morgă, organizate de către Inspectoratul Național de Probațiune.

  Andrei Iavorschi, Director al Inspectoratului Național de Probațiune.

  «Câte persoane au solicitat să parcurgă programul? Noi avem circa 120 care deja lau parcurs și avem în jur de 120 care vor să-l parcurgă, doar că din cauza pandemiei este sistată activitatea».

  Potrivit medicilor specialiști, chiar și cea mai mică cantitate de alcool poate influența starea psihofiziologică a șoferului, iar în consecință pot fi provocate accidente rutiere.

  Gheorghe Roșior, medic narcolog

  «Atâta timp cât omul vrea să conducă o unitate de transport, el trebuie să aibă o întrerupere de 24-36 de ore fără alcool înainte de a se urca la volan. Dacă a consumat mai mult, timpul trebuie să fie lungit până la 2-3 ore, dar câte odată chiar și o săptămână, pentru că în țesuturile organismului el mai poate fi găsit”.

  În total, în prima jumătate a anului 2020, s-au înregistrat 807 accidente rutiere, dintre care 100 au decedat, iar alte 913 au fost traumatizate.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020