Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Alb și roșu… în capitală

  Feeria primăverii se simte deja prin fiecare rază de soare, dar și prin mărțișoare. Deși încă o săptămână ne desparte de anotimpul renașterii, simbolurile în straie de alb și roșu sunt deja comercializate în câteva locații din Chișinău.

  În locurile special amenajate din capitală, putem găsi zeci de mărțișoare, pentru orice gust. Fie că sunt decorate cu lut, pietre prețioase sau croșetate tradițional, comercianții sunt mândri de lucrările lor și le aranjează de cu zor pe tarabe.

  „Oamenii din timp cumpără. Unii le trimit și peste hotare, pentru că oamenii și acolo nu uita de tradiție, de „Mărțișor”. Sunt diferite prețuri, depinde de model. Cele mici costă vreo 10 – 15 lei, iar cele împletite – 25 de lei.”

  „Anul trecut, din cauza pandemiei, nu am vândut aproape nimic. Așa că vindem mărțișoarele în acest an. Nu credeam că anul acesta o să fie vânzări, sincer. Sunt foarte bucuroasă, pentru că stăteam acasă și nu aveam bani. Eu și sora mea facem mărțișoarele. Ea – cu suveica, iar eu fac floricele din organza.”

  Printre tarabele din centrul Chișinăului l-am întâlnit și pe Adrian. Este paroh în Călărași, iar pasiunea pentru tradiții o transpune în mărțișoare. La pregatirea lor se implică toți membrii familiei.

  „Este mai mult un hobby pentru familia noastră. Soția mea le croșetează, pe parcursul anului, eu, ca soț, o ajut la împachetare, la aranjarea aței. Acasă am trei copii, păi iată fetița mea de 5 anișori atașează de plicuri toate boltișoarele, la fel și băiatul de 9 ani. Toată familia lucrăm la aceste mărțișoare. Pentru noi, cel mai deosebit mărțișor este acesta, cu tricolorul, croșetat manual.”

  Timpul trece, tradițiile rămân – spun cei care s-au grăbit să cumpere mărțișoare pentru cei dragi.

  „Mărțișorul este un simbol al poporului nostru și când îl primești de la cineva este un sentiment plăcut de fericire, de împlinire sufletească și simți că, în sfârșit, a venit primăvara. Sunt și prețuri ok, sunt și unele exagerate, în funcție de vânzător și gusturile noastre.”

  „Eu deja am cumpărat, dar mă uit, poate mai văd ceva nou. Reporter – Pentru cine cumpărați mărțișoare? Cumpărător – Pentru colegii de la serviciu, copii, soț, rude, soră… Eu nu pot să spun că sunt prețuri exagerate pentru munca care se depunde.”

  În urma unei decizii semnate de primarul general, Ion Ceban, în perioada 14 februarie – 10 martie, în sectoarele orașului sunt autorizate locuri pentru comercializarea mărțișoarelor, suvenirelor și florilor. Chiar și așa, vânzătorii trebuie să răspecte măsurile de prevenire a răspândirii infecției COVID-19.

  a-tv.md

  Copyright © 2020