Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ajutor pentru pensionari

  Socialiștii propun modificarea modalității de indexare a pensiilor și altor prestații sociale, care va duce la creșterea coeficientului de indexare. Potrivit proiectului de lege prezentat de deputații PSRM, indexarea tuturor pensiilor și prestațiilor sociale va fi de 7 procente anual.

  Inițiativa legislativă urmează să fie înregistrată astăzi în Parlament. PSRM păstrează indexarea de două ori pe an a pensiilor și prestațiilor sociale: la 01 aprilie și 01 octombrie. În aprilie, coeficientul de indexare a pensiilor va constitui media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani, iar în octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se va stabili de Guvern.

  Alla Darovanaia, deputat PSRM

  ”În baza calculelor pe care le-am făcut propunem indexarea pensiilor și altor prestații sociale, începând cu 01 aprilie, cu 3,89%. Păstrăm și indexarea pensiilor la data de 01 octombrie. Conform prognozelor, indexarea va fi de 3,2%. În total, indexarea va constitui aproximativ 7% anual”

  De indexarea pensiilor și prestațiilor sociale vor beneficia 730 de mii de persoane. Banii au fost identificați în bugetul de stat. În total, în acest an, pentru indexare sunt preconizate 702 milioane de lei, dintre care 400 de milioane de lei – la 01 aprilie. Totodată socialiștii spun că pensionarii și beneficiarii de alocații sociale vor primi în ajunul sărbătorilor pascale ajutorul unic de o mie de lei. Precizarea vine în urma apariției unor informații difuzate de politicienii de dreapta, potrivit cărora, prestația respectivă ar fi fost anulată.

  Vladimir Odnostalko, deputat PSRM

  ”Partidele din Blocul ACUM răspândesc informația potrivit căreia pensionarii nu vor primi ajutorul unic de o mie de lei în ajunul sărbătorilor pascale. Este o minciună și o provocare. Atunci când nu ai ce spune și nu poți să faci nimic răspândești informații false”

  Vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a menționat că 690 de mii de pensionari și beneficiari de alocații cu venituri mai mici de 4 mii de lei vor primi ajutorul unic de o mie de lei deja în luna aprilie. Banii vor fi alocați în baza unei inițiative propuse anul trecut de președintele Igor Dodon. Legea a fost votată de Parlament în luna decembrie. Pentru acordarea suportului financiar unic în mărime de o mie de lei, în buget au fost prevăzute 696,9 milioane de lei.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021