Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ajungem sau nu la pensie?

  Republica Moldova trece acum prin trei crize simultan: pandemia, criza energetică și mai nou, cea socială. Iar adâncirea acestor crize ia amploare pe fundalul unui management defectuos, iresponsabil și antisocial al actualei guvernări. Opinia aparține deputaților din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care susțin că acum deputații majorității parlamentare, pregătesc un proiect de lege cu privire la majorarea vârstei de pensionare, care, potrivit lor, va complica și mai mult viața cetățenilor țării. Amintim că în ajun, deputatul PAS Dan Perciun a propus reanimarea proiectului de reformă a pensiilor, din 2017, care prevede creșterea treptată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

  Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au amintit că, în campania electorală, reprezentanții PAS nu au confirmat că vor majora vârsta de pensionare, iar acum promovează proiectul din 2018 inițiat de Vladimir Plahotniuc. Deputatul Vladimir Odnostalco a remarcat că actuala conducere a țării refuză să reducă vârsta de pensionare, explicând că statul nu are bani pentru asta și că țara se apropie de proporția în care 1 pensionar este întreținut de 1 muncitor.

  Vladimir Odnostalco, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Se spune că sunt prea mulți pensionari și prea puțini muncitori. Dragi autorități, este imposibil să rezolvi problemele în acest fel. Acesta nu este un argument că astăzi avem practic 1 la 1 cei care lucrează și pensionarii. Aceste probleme se rezolvă diferit – dezvoltarea economiei, creșterea locurilor de muncă, stimulente pentru angajatori și muncitori”

  Totodată, Alla Darovannaia a remarcat că PAS, propunând acest proiect, promite în schimb prerogativa pensionării anticipate, ceea ce, potrivit deputatului, este o minciună, deoarece, pe baza actualului document, este practic imposibil.

  Alla Darovannaia, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  ”În 2022, vârsta de pensionare va fi de 60 de ani pentru femei și 63 de ani pentru bărbați. Vechimea completă pentru bărbați este de 34 de ani, iar pentru femei 33 de ani. Pentru a obține pensionarea anticipată, vechimea completă pentru bărbați trebuie să fie cu încă 5 ani mai mare, pentru femei – timp de 3 ani. Să calculăm pentru femei, 60 de ani minus 18 este egal cu 42 de ani, din care rămân 6 ani. Adică o femeie care a făcut studii superioare, 5 ani, și care a fost în concediu de maternitate de cel puțin 1 an, nu mai poate solicita această pensie.”

  Darovannaia a mai adăugat că actuala conducere a țării a refuzat să indexeze pensiile de două ori pe an, și astfel, pensia va fi indexată abia în aprilie, ceea ce va avea și un impact extrem de negativ asupra stării financiare deja deplorabile, potrivit socialiștilor, a pensionarilor. Tot astăzi a avut loc o ședință a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, la care parlamentarii au atras atenția asupra problemelor sistemului de învățământ, precizând că datorită politicii promovate, de finanțare a școlilor, care depinde direct de numărul de elevi, aproximativ 200 de școli ar putea fi închise chiar începând de la 1 ianuarie… Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții serviciului de presă ai Guvernului și ai Parlamentului pentru a le oferi dreptul la replică. Nimeni însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021