Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  ”Ai noștri” și ”străinii”

  Fostul vicepreședinte al PLDM, și ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că locuitorii din regiunea transnistreană ar trebui să fie privați de dreptul de vot la alegerile parlamentare anticipate din motivul că sunt un electorat pro-rus iar partidele de dreapta nu își pot desfășura campania electorală acolo. Experții au interpretat aceste declarații drept o încercare de a submina statutul Moldovei ca stat de drept și indivizibil. Detalii în raportul colegei noastre Olga Dzeatcovschi.

  Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, unionistul înflăcărat Alexandru Tănase, care nu își ascunde simpatia pentru ideea distrugerii statalității moldovenești prin aderarea Moldovei la România, a spus că locuitorii de pe malul stâng sunt pro-ruși, electorat care în mod tradițional nu votează partidele de dreapta. Într-un limbaj mai simplu, locuitorii de pe malul stâng, conform lui Tănase, votează incorect. Aparent, pentru Vlad Filat, fostul coleg a lui Tănase care a făcut pușcărie pentru acte de corupție, acest argument este suficient pentru a împărți în mod deschis alegătorii țării în „ai noștri” și „străini”. Și nu contează că locuitorii Transnistriei sunt cetățeni ai Moldovei.

  Alexandru Tănase, ex-vicepreședintele PLDM, ex-președintele CCM

  „Trebuie să le interzicem votul la alegeri până când întreaga Transnistrie nu va avea voie să participe la sistemul electoral din Moldova, când toate partidele vor putea veni în toate localitățile pentru a-și prezenta programul electoral. Dreptul la vot nu este un drept absolut. Dreptul la viață este absolut, nu poate fi încălcat, dar drepturile politice pot fi limitate. Cumpărăm medicamente de la ei, le plătim facturile, le oferim piața noastră pentru a-și vinde produsele și continuă să facă campanie împotriva noastră și ar trebui să-i lăsăm să voteze? Acest lucru nu există!”

  Se pare că locuitorii din stânga Nistrului ar trebui să-i spună „mulțumesc” lui Tănase pentru că nu le-a contestat dreptul absolut la viață, care nu ar trebui încălcat. Iar politic, se dovedește posibil? Dacă e să urmăm logica lui Tănase, putem la fel de lesne să-i privăm pe locuitorii din stânga Nistrului – mai întâi de dreapta electorală, apoi de cetățenia Moldovei și de aici, este doar un pas până la recunoașterea Transnistriei.
  Astfel de mesaje către spațiul public nu sunt altceva decât o piatră de încercare aruncată pentru a verifica reacția nu numai a cetățenilor țării de pe malul drept al Nistrului, ci și a partenerilor externi. Până în prezent nu a existat nicio reacție la aceste declarație nici din partea misiunii OSCE, nici din partea biroului UE din Chișinău, nici din partea altor șefi de misiuni europene acreditați în țara noastră.
  Cu toate acestea, cu acordul tacit al curatorilor externi, astfel de idei conduc nu numai la întreruperea procesului de reintegrare a țării.

  Igor Volnițchi, politolog

  „Cetățenii care locuiesc pe malul stâng al Nistrului sunt aceiași cetățeni ca cei care locuiesc pe malul drept sau în străinătate. Statul ar trebui să aibă grijă să creeze toate condițiile, astfel încât toți cetățenii Moldovei, inclusiv rezidenții din stânga, să își poată exercita dreptul constituțional și să voteze la alegerile parlamentare. În caz contrar, atât procesul de reintegrare a țării, cât și statutul Moldovei ca stat de drept vor fi compromise. „

  Amintim că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în Moldova pe data de 11 iulie. Pentru locuitorii regiunii transnistrene, CEC intenționează să deschidă 44 de secții de votare, cu două mai multe decât la ​​alegerile prezidențiale anterioare. S-a decis deschiderea a 146 de secții și în străinătate. Cu toate acestea, partidele de dreapta solicită creșterea numărului de secții de votare pentru diaspora moldovenească până la 190.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021