Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Afacere cu miros de căpșuni

  E începutul lunii mai iar producătorii de căpșune au început recoltarea roadei în sere. Deși în acest an din cauza vremii reci, care cu greu ne părăsește, lucrările a început mai târziu, producătorii se bucură de roadă bogată și speră să o realizeze cu succes.

  Echipa noastră de filmare a fost astăzi în raionul Ungheni la cea mai mare plantație de căpșuni din întreaga țară, circa 40 de hectare. Producătorii au început să culeagă prima roadă, pe cea din seră, pe o suprafață de jumătate de hectar. În câmp, căpșunele vor fi coapte peste cel mult patru săptămâni.

  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  „În această seră sunt plantați circa patru milioane de puieți de căpșuni. Soiul se numește Marmelad. Fructele sunt mășcate și foarte aromate.”

  Plantația aparține unei cooperative fondată în anul 2019, din care fac parte cinci antreprenori. Serghei Petrache este unul dintre ei.

  Serghei Petrachi, antreprenor

  “Avem mai multă experiență în domeniul dat și am decis să creem o cooperativă pentru a face cantități mari și calitate superioară să atingem. În mare parte producția noastră se duce pe piața din CSI, 20 de procente din marfa noastră rămâna pe piața din Republica Moldova.”

  La culesul căpșunilor în câmp, terenul arată ca un adevărat furnicar, spune Serghei. Atunci circa 1500 de oameni lucrează în câmp. Astăzi muncitorii culegeau căpșuni în seră.

  Serghei Petrachi, antreprenor

  “Pentru a livra marfa calitativă consumatorilor noi instruim personalul nostru să culeagă căpșuna corect. Pentru a culege căpșuna corect trebuie să rupem de la codița.”

  În acest fel, consumatorul se bucură de o caliatate a căpșunii superioară. – Ia luați, poftim! – Mulțumesc!

  Svetlana Turcu, Reporter Accent TV

  “Pentru a obține o recoltă bogată într-o seră modernă este nevoie de instalat un sistem de irigare, un sistem de încălzire, după cum este instalat și aici. Iar pentru a menține umiditatea la sol se așterne un așa numit „pat” de paie.”

  Afacerea cu căpșuni a pornit de la pasiunea sa pentru agricultură spune Serghei. Tânărul a făcut studii juridice, însă nu s-a regăsit în această postură. Cel mai dificil în munca sa, este să menții calitatea produsului, spune Serghei.

  Serghei Petrachi, antreprenor

  „Noi suntem limitați, ca să nu pierdem calitatea trebuie să facem tot posibil de la tufiș până la cumpărător să ajungă cât mai repede căpușuna aceasta.”

  Anul trecut de pe cele 40 de hectare de căpșuni, antreprenorii au recoltat o roadă de aproape 500 de tone. Anul acesta speră să fie unul și mai bun.

  Serghei Petrachi, antreprenor

  „În vreo trei săptămâni preconizăm să începem culesul roadei și din câmp deschis. Noi suntem acum în perioada pregătirii, mai avem de prășit capșunile și de înșirat pat de paie».

  Și dacă antreprenorii se străduiesc să facă tot ce le stă în puteri pentru a obține o roadă bogată și un produs calitativ, muncitorii se bucură că au un loc de muncă stabil, la ei acasă.

  „Îmi place să lucrez aici pentru că foarte curat și îmi place chiar când văd capșunile. Îmi place și când le mănânc.”

  „Aici sunt mulți oameni care ne învață să îngrijim aceste căpșuni și avem grijă de ele.”

  Serghei Petrache nu exclude pe viitor să își extindă afacerea în agricultură. Nu ne-a spus exact cu ce anume, dar ne-a promis că ne va chema să filmăm un reportaj când o va face.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021