Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Afacere cu aromă de căpșuni

  La o distanță de aproape 50 km de Chișinău, pe un un teritoriu de 5 ha, o familie de antreprenori locali cultivă căpșuni. Soiul este unul deosebit, fiindcă rodește până în toamnă. Administratorii firmei din satul Vărzăreștii Noi, raionul Călărași, ne-au spus c ăse confruntă cu o lipsă acută de brațe de muncă.

  Începem de la 5 dimineața și terminăm la 5 seara. + Când este de cules venim. Două zile venim, alte două zile stăm acasă. În perioada asta în care stăm acasă, se coace căpșuna.

  Îl începem în aprilie și îl terminăm în octombrie. Depinde când vin înghețurile.

  Cu toate că sunt abia la început de cale, fermierii sunt mulțumiți, deoarece cantitatea de fructe aromate este destul de mare. Soiul de căpșuni California rodește până toamna târziu.

  MIHAIL LUȘMANCHI, AGRONOM
  Plantația este amplasată pe un teritoriu de 5 ha. Deja al doilea an rodește. Preconizăm să recoltăm de pe un hectar 25 de tone. Avem un bazin de păstrare a apei și de acolo ne permitem să facem toate lucrările de irigare.

  Ploile abundente din ultima perioadă au afectat și căpșunile.

  MIHAIL LUȘMANCHI, AGRONOM

  Ploile ne-au afectat din punct de vedere calitativ. Noi nu putem exporta acum căpșuna pe piață rusă din cauza condițiilor meteo și nu rezistă în timpul deplasării.

  VERA CIOCAN, REPORTER ACCENT TV
  Imediat ce sunt culese de pe câmp, căpșunile sunt sortate și depozitate în caserole. În fiecare caserolă este depozitată o cantitate de 500-700 gr de căpșuni. Anul acesta vor fi comercializate atât pe piața internă, cât și externă.

  TATIANA BARBĂ, ADMINISTRATOARE
  La noi acum este al nouălea cules. Din prima floare culegem a noua floare. Acum căpșuna intră într-o pauză. Noi vom avea roadă nouă în jur de 3 săptămâni.
  BETA: Administratoarea fimei ne-a spus că una din principalele probleme este lipsa forței de muncă. Oamenii sunt aduși de la 70 km distanță.

  TATIANA BARBĂ, ADMINISTRATOARE
  O problemă foarte mare este cu forța de muncă. Nu este ușor, dar este posibil. E de ajuns să iubești ceea ce faci. Noi suntem o mână de oameni, o echipă tânără, dar ne place mult și mai ales când vedem rezultatul.

  Căpșunile sunt exportate în Rusia, România sau Grecia. Sezonul de recoltare începe în iunie și durează până în noiembrie.

  Copyright © 2020