Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Adresare către națiune

  Guvernul va cere astăzi Parlamentului declararea stării de urgență în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ea a declarat că structurile de forță vor intensifica patrularea în spațiile publice, pentru a preveni eventuale provocări.

  Maia Sandu, președintele RM

  «Dragi cetățeni, în această dimineață Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine Ucraina încălcând flagrant normele dreptului international. Toată comunitatea mondială condamnă acest act de război. În acest context, am convocat ședința CSS pentru a analiza situația creată. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului instituirea stării de urgență».

  Potrivit Maiei Sandu, toate instituțiile statului sunt în stare de alertă. De asemenea, se atestă un flux sport de persoane care vor să intre în Republica Moldova de pe teritoriul Ucrainei, mai spune președintele.

  Maia Sandu, președintele RM

  «Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor MAI pentru a preveni eventuale provocări. Toate deciziile luate vor fi communicate suplimentar publicului. Solicit cetățenilor RM care se află în vizită sau ședere în Ucraina să se întoarcă acasă, toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise, și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău, vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de transit, instituțiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni, în același timp guvernul este în contact cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați. Monitorizăm situația, suntem în contact cu autoritățile vecine și cu alți parteneri externi».

  În context președintele Sandu a venit cu un îndemn către cetățenii țării noastre.

  Maia Sandu, președintele RM

  «Îndemnul meu dragi cetățeni este să fim cu toții cât mai înțelegători și să fim pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți. Fac un apel către APL să fie disponibile și la datorie și să conclucreze cu autoritățile centrale la nevoie. Dragi cetățeni, toate instituțiile statului sunt în stare de alertă, funcționează și un centru de gestionare a crizei, prioritatea noastră este în continuare securitatea oamenilor».

  Adresarea președintei Sandu vine în contextul în care preşedintele rus a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina. Vladimir Putin a invocat nevoia de „denazificare” a Ucrainei și spune că a răspuns solicitărilor republicilor populare din Donbas.

  Vladimir Putin, președintele FR

  «Am luat decizia de a efectua o operațiune militară specială. În planurile noastre nu intră ocuparea teritoriilor ucrainești, nu vrem să impunem forța nimănui. Noi ne ghidăm pe libertate, pentru libertatea de a decide viitorul propriu și al copiilor noștri. Și noi credem că de acest drept, dreptul la alegere trebuie să beneficieze toți, inclusive cetățenii Ucrainei».

  Și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a venit cu o adresare către cetățenii Federației Ruse.

  Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

  «Cetățenii ucraineni sunt liberi, ei își amintesc trecutul și poate singur să-și construiască viitorul. Vecinii sunt mereu uniți prin cultură dar aceasta nu înseamnă că ei sunt un tot întreg, nu ne amestecă pe noi cu voi. Noi suntem diferiți dar aceasta nu înseamnă că suntem dușmani. Este vorba despre pace și principii, despre dreptul international, despre dreptul de a construi viitorul».

  În context, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a transmis, joi, că președintele SUA Joe Biden nu va trimite trupe americane în Ucraina, care să lupte contra Rusiei, scrie Digi24.Președintele american a precizat că va avea o întâlnire cu liderii G7 în dimineața zilei de joi, înainte de a anunța „consecințe suplimentare” pentru Rusia.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021