Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Admiterea în școlile profesionale

  A început admiterea în școlile profesionale, colegii și centrele de excelență din țară. La Școala Profesională nr.2 din Capitală am suprins tineri care au făcut cozi pentru a depune dosarele la specialitatea dorită. Conducerea instituției ne-a spus că cele mai solicitate specialități sunt bucătar-chelner și brutar -cofetar.

  Plini de speranțe și dornici de a face meserie, mai mulți tineri își așteptau astăzi rândul pentru a depune actele la o specialitate. Cei mai mulți abiturienți au venit însoțiți de părinți.

  „De mică am avut acestă pasiune și mi-a plăcut. Mereu am petrecut mai mult timp la bucătărie, cu mama și cu bunelul și am vrut să îmi îndeplinesc visul.”

  „Pe viitor eu o să am restaurantul meu în care o să gătesc mâncare tradițională și o să fiu bucătar -șef.”

  „–Tehnolog în alimentație publică. –De ce această meserie? Părinții și fratele meu activează în acest domeniu, de aceea și eu le urmez calea pentru că asta îmi place.”

  „-Cofetar. -De ce anume cofetar?- Pur și simplu, îmi place mult să gătesc torturi, deserturi.”

  La Școala Profesională numărul 2 din Capitală tinerii pot alege să studieze la una din cele șase specialități: bucătar- chelner, brutar-cofetar, controlor -casier, cofetar, brutar, lucrător pensiune turistică și controlor produse alimentare. În acest an, la Școala Profesională nr 2 din Capitală, sunt disponibile 390 de locuri, 290 sunt la buget și 100 în bază de contract. Taxa anuală pentru studii este 4900 de lei la toate specialitățile.

  Ludmila Guțanu, director adjunct Instruire și Educație

  “În perioada de admitere noi avem tot timpul un număr destul de mare, cele mai întrebate meserii sunt meseriile conexe, cele de bucătar-chelner, cu studii de trei ani. 01.45 deoarece acei care fac studii de trei ani au oprtunitatea de a studia programul de liceu 80 de procente”

  Tot astăzi, 260 de absolvenți al Școlii Profesionale nr.2 și-au primit diplomele de studii. Majoritatea dintre aceștia deja sunt angajați.

  Silvia Domenti, absolventă

  „Am absolvit școala cu doi ani în urmă, bucătar-chelner și activez în domeniu, ca barista, adică are legătura cu chelneria. 00.17, 00.26 Îmi place această profesie pentru că pot mereu să cresc. 00.30 În fiecare zi este diferit.”

  Ion Ciornea, absolvent, Școala Profesională nr. 2

  „Am ales specialitatea de bucătar, doi ani. Am ales profesia asta pentru că îmi place să gătesc. Sora a învățat, tot bucatar, tot în școala asta și am venit pe urmele ei.”

  Vasile Tudorache, absolvent, Școala Profesională nr.2

  „Am ales profesia de bucătar pentru că este o profesie căutată. Mai departe nu știu dacă o să lucrez tot așa bucătar, dacă n-o să am încotro , nu rămân în Moldova. Aici mai greu găsești și salariu de mai mic.”

  Potrivit Ministerului Educației, calendarul admiterii în învățământul profesional tehnic, prevede două tururi. În școlile profesionale, turul întâi se va desfășura în perioada 12 iulie-7 august, iar turul doi va începe în data de 10 august și se va încheia în data de 21 august. În colegii și centrele de excelență programul admiterii va avea loc în perioada 12-31 iulie și respectiv 3 iulie-14 august.

  Telegram channel

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2021