Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Actualul CSM a fost creat după chipul și asemănarea puterii – Declarație

  „Două lucruri trebuie să le spunem. Actualul CSM nu este reprezentativ și este creat după chipul și asemănarea puterii, adică sub presiunea puterii”, a declarat doctorul habilitat în drept, Teodor Cârnaț, în cadrul programului „TEMA” difuzat pe internet la postul de televiziune „Primul în Moldova”.

  El a explicat de ce actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii nu este reprezentativă, în opinia sa.

  „Acest prevetting a dus la limitarea atribuțiilor Adunării Generale a Judecătorilor de a alege, fiindcă Adunarea Generală nu a ales, dar unul din principiile democrației este principiul competitivității. <…> Adunarea Generală nu a avut posibilitatea să-și aleagă reprezentanți autentici ai judecătorilor. Puterea, prin acest prevetting, a delegat acolo persoanele care sunt loiali puterii”, a argumentat Cârnaț.

  Prin urmare, consideră juristul, actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii „este un pseudo-CSM, care este loial puterii, pentru că reprezentanții societății civile demult sunt „membri” ai PAS-ului, numai că fără documente legale”.

  „Și ca rezultat vedem că au ajuns membri ai CSM. Deci, ajung la concluzia că acest CSM este un organ reprezentativ al PAS-ului, prin intermediul căruia vor fi numiți și transferați judecătorii loiali puterii PAS-ului”, a specificat Cârnaț.

  În opinia sa, puterea nu face decât „să schime judecătorii incomozi, mai vocali, care sunt mai puțin controlați, cu judecători care pot fi loiali actualei puteri”.

  Până la momentul difuzării acestei știri, declarațiile sale nu au fost comentate de serviciile de presă ale Ministerului Justiției, Guvernului, Președinției, PAS.

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ALEGEREA EDITORILOR

  Asociația Europeană a Judecătorilor recomandă o revizuire urgentă a reformei justiției din Moldova, precum și a întregii proceduri de pre-vetting a judecătorilor. În plus,...

  POLITICA

  Așa cum a anunțat Asociația Judecătorilor din Republica Moldova în comunicatul de presă din 22 septembrie 2023, în timpul ultimei întâlniri EAJ, desfășurată la...

  POLITICA

  În opinia expertului în drept constitutional, Teodor Cârnaț, programul „Spor pentru Moldova”, prezentat ieri de premierul Dorin Recean, nu este altceva decât „corupere politică”...

  SOCIAL

  Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au venit astăzi cu o declarație în cazul lui Iulian Muntean, numit recent de Parlament în funcția de...

  Copyright © 2021