Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Acord de securitate socială

  Securitate socială pentru moldovenii aflați în Belarus. Cele două țări au semnat un acord în acest sens care a intrat în vigoare la 1 noiembrie curent. Respectiv un cetățean care a muncit și pe teritoriul statului Belarus și pe cel al RM va beneficia de pensie proporțional perioadei de activitate în statul respective. Mecanismul este valabil și pentru cetățenii din Belarus stabiliți în Republica Moldova.

  Nelea Rusu, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

  «Acest acord prevede stabilirea și acordarea mai multor prestații sociale și anume pensiile pentru limită de vârstă, de dizabilitate cauzate de afecțiuni generale, precum și pensiile de urmaș. Deasemenea acordul prevede și acordarea de pensii de dizabilitate cauzate de muncă».

  Elena Gomorova, Șeful Departamentului Pensii, Ministerul Protecției Sociale și Comerțului din Belarus

  «Acesta prevede principiul proporțional, conform căruia fiecare stat, Belarus și Moldova, va atribui și plăti pensie pentru vechime, pe teritoriul său după 31 decembrie 1991. Pentru experiența sovietică, pensia va fi plătită de statul în care locuia cetățeanul la momentul numirii pensiei. Acordul prevede, de asemenea, însumarea experienței pentru a determina dreptul la pensie».

  Acesta este cel de-al 14-lea acord care va fi aplicat de către CNAS. Țara noastră a reglementat relaţiile privind asigurarea socială a cetăţenilor care domiciliază şi lucrează sau au lucrat pe teritoriul celor 14 state europene prin intermediul acordurilor de securitate socială semnate de statul nostru cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania şi Germania și Belarus.

  a-tv.md

  Copyright © 2021