Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Academia de Administrare Publică: Conceptul de fuzionare este crud și lipsit de viziune

  Angajații Academiei de Administrare Publică (AAP) își exprimă „dezacordul total față de intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida instituția”. Reacția vine după ce MEC a anunțat că va reorganiza instituțiile de învățământ din R. Moldova.

  Potrivit unei scrisoare deschise publicate pe site-ul instituției, reprezentanții Academiei susțin că „orice reformă presupune o transformare, care are drept scop obținerea unui progres. În orice altă interpretare, schimbările operate reprezintă acțiuni inutile și ineficiente, care pot genera daune și prejudicii ireparabile”.

  „Reforma învățământului superior este necesară, așteptată și, noi, susținem acest proces. Important este – ce facem și cum facem. Or, aici lucrurile se complică. Conceptul prezentat de fuzionare a unor instituții de învățământ superior este crud, neargumentat, lipsit de viziune și consecvență. O astfel de abordare va șterge ,,cu buretele de la tablă” nu doar entități, dar și istoria țării, parte componentă a căreia sunt multe dintre instituțiile de învățământ și cercetare vizate (…).

  Pentru a evita greșelile și a preveni potențialele efecte negative asupra sistemului educațional din R. Moldova, reforma trebuia larg consultată cu părțile interesate. Administrațiile instituțiilor vizate în acest proces ,,de reformă”, colectivele didactice și de cercetare, societatea civilă – toate trebuiau atrase în elaborarea și promovarea unei reforme autentice a sistemului educațional, care să producă efecte utile și să genereze progres. Vă îndemnăm să țineți cont de argumentele noastre și să nu desconsiderați breasla profesioniștilor din sistemul educațional din R. Moldova. Împreună și conjugat putem face reforme și contribui la dezvoltarea țării noastre”, menționează reprezentanții instituției.

  Recent, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS) și Universitatea de Stat din Tiraspol (UST) s-au arătat indignate de intenția MEC de a reorganiza instituțiile de învățământ din R. Moldova, inclusiv de a „absorbi” instituțiile respective.

  Într-o scrisoare adresată Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Tiraspol a criticat decizia ministerului, calificând-o drept o „intenție neinspirată”. Astfel, colectivul instituției a solicitat autorităților „neadmiterea încălcării autonomiei universitare” și a menționat că UST nu trebuie supus procesului de reorganizare „până la rezolvarea conflictului transnistrean”. Și colectivul USEFS a emis o scrisoare deschisă „în vederea stopării procesului de absorbție a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport”.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  zdg.md

  Facebook

  POLITICA

  Ministerul Educației și Cercetării a anunțat în această săptămână despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare...

  Noutăţi

  Fostul șef de stat, Igor Dodon, condamnă reforma în învățământul superior, care presupune comasarea mai multor universități din țară. „Scopul lichidării universităților nu este economia...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Fermierii condamnă decizia autorităților de a lichida Universitatea Agrară din Moldova. Într-un comunicat emis presei, Asociația Forța Fermierilor declară că a „rămas perplexă de...

  Noutăţi

  Fostul șef al MAI, Alexandru Jizdan, a venit cu precizări în legătură cu perchezițiile efectuate astăzi de procurorii PCCOCS și ofițerii SIS la domiciliul...

  Copyright © 2021